Hlavní obsah

Syrský prezident ustupuje tlaku demonstrantů

Damašek

Syrský prezident Bašár Asád ve čtvrtek večer nařídil propustit všechny lidi zadržené při demonstracích ve městě Dará. Uvedla to státní televize. Donedávna přitom byli označování za zločince, je to další ústupek opozici.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Poničená budova strany Baas ve města Dará

Článek

Sýrie už odpoledne oznámila, že zváží zrušení výjimečného stavu, který v zemi trvá od roku 1963, kdy se moci chopila strana Baas. Také uvedla, že nechá vyšetřit zásahy proti demonstrantům a bude stíhat ty, kteří do nich stříleli.

Mluvčí prezidenta Buthaina Šabanová uvedla, že  bude zřízen výbor,  který bude hovořit s bratry v Dará a přivede k odpovědnosti ty, kdož zabíjeli demonstranty.

Dará na jihu země zažívá už týden masové demonstrace. Ve čtvrtek vyšlo do ulic 20 000 lidí, když se pohřbívaly oběti středečního zásahu. Policie proti protestujícím ve středu ve městě nasadila ostré náboje. Podle různých zdrojů zemřelo 15, 25 nebo dokonce sto lidí. [celá zpráva]

Mluvčí sice obvinila zahraniční agitátory, že podněcují nepokoje a popřela, že vláda nařídila střílet do demonstrantů. „To však neznamená, že se neudělaly chyby,“ přiznala. Současně zmínila, že Bašár Asad chce dále posouvat Sýrii k prosperitě.

Syrský režim je přitom považovaný za jeden z nejpevnějších v oblasti. Zdálo se že Asádova dynastie a baasisti drží moc pevně v rukou, i když Bašár nemá stejnou autoritu jako jeho otec Hafíz.

Sýrii se až do minulého týdne také vyhýbaly větší nepokoje, jaké zachvátily arabský svět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám