Hlavní obsah

Protesty v Libyi a Bahrajnu pokračují, mrtvých přibývá

Tripolis/Manáma
Aktualizováno

Do ulic libyjského Benghází vyšly v pátek časně ráno tisíce protivládních demonstrantů. Pokračují tak protesty proti režimu Muammara Kaddáfího, které ve čtvrtek vyústily ve střety s policií, jež si vyžádaly podle BBC 24 mrtvých. Pokračují i demonstrace v Bahrajnu, kde proběhly protestní pohřby dvou obětí z předchozích dnů.

Článek

V Libyi se mají v pátek konat pohřby obětí zabitých při demonstracích v Benghází a v Bajdá. Nepokoje si vyžádaly podle obhájců lidských práv z Human Rights Watch, které citovala BBC, celkem 24 obětí. Desítky dalších byly zraněny. Zásahy prý byly extrémně tvrdé, a to včetně nasazení střelných zbraní. Sociální sítě uváděly 50 obětí.

V autokratické Libyi ovládané plukovníkem Kaddáfím jsou sdělovací prostředky plně pod kontrolou, a proto je těžké zjistit skutečný rozsah protestů. Do Tripolisu se ale ještě nerozšířily.

Do ulic Benghází vyšli také provládní stoupenci a libyjská státní televize odvysílala záběry označené "živě", na nichž muži skandují hesla na podporu Kaddáfího režimu.

Protivládní demonstranti oznámili, že obsadili město Bajdá a že se k nim připojili i někteří policisté. Město je podle vůdců jedné z exilových skupin mimo kontrolu vlády. Tyto informace, které skupina získala z telefonátů přímo z Bajdy, ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Kaddáfího Libye ale má dost peněz z ropy, takže by mohla sociální napětí, které stojí za protesty v arabském světě, zmírnit.

Napětí v Bahrajnu

Patnáct tisíc lidí bylo i v ulicích bahrajnského hlavního města Manáma, kde pohřbívají dva muže zabité ve čtvrtek, jednomu bylo 58, druhému 22. Oba pocházeli z chudé šíitské čtvrti v Sitře, která představuje úplně jiný svět než luxusní finanční centrum.

"Než tam šel, řekl mi: 'neboj se otče, chci svobodu'," řekl otec zabitého studenta. Protesty podle něj budou "samozřejmě pokračovat".

Těla obou zabitých demonstrantů byla zahalena do bahrajnské vlajky a uložena na střechu dvou terénních vozů, které se vydaly na pomalou cestu ulicemi města.

"Soud, soud s tím zločineckým gangem," provolával smuteční dav a také: "Spravedlnost, svobodu a konstituční monarchii!" Policisty není v Sitře vidět, napsala agentura Reuters.

"Lidé chtějí pád režimu," citovala volání účastníků smutečního průvodu. Potvrzuje to, že původně ekonomické požadavky ustupují politickým a odporu ke králi.

Jeden z demonstrantů se pokusil popsat situaci, za které lidé provolávali, že jsou ochotni za změnu položit život.

„Bude násilí, budou střety. Bahrajn míří do temného tunelu. Kdyby úřady znaly mé jméno, mohl bych přijít o práci, mohl bych přijít o život," řekl muž, který byl označen pouze jako Sajíd.

Západ vyzývá Bahrajn, aby jednal s demonstranty a přistoupil k reformám. V miliónovém Bahrajnu má svou základnu 5. americká flotila.

Vládnoucí sunnitská elita ale zatím vyslala do ulic jen tanky a vojáky. Ministr vnitra uvedl, že udělá vše pro to, aby byla zajištěna bezpečnost.

Bahrajnský ministr vnitra šajch Chálid bin Ahmad Chalífa označil tvrdý policejní zákrok proti demonstrantům za nutný, protože země se podle něj nachází na "pokraji sektářské propasti".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám