Hlavní obsah

Izrael neskončí jako Mnichovem okleštěné Československo, řekl Lieberman

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman se v Jeruzalémě tvrdě pustil do ministrů zahraničí France a Španělska, napsal list Ha´arec. Podle Liebermana si mezinárodní společenství chce své neúspěchy v Afghánistánu, v Súdánu a v Severní Koreji vykompenzovat urychleným uzavřením mírové dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Ministři zahraničí Španělska Miguel Angel Moratinos (vlevo) Izraele Avigdor Lieberman a Francie Bernard Kouchner (vpravo) v Jeruzalémě.

Článek

"V roce 1938 si Evropa usmířila Hitlera, když obětovala Československo,

místo aby ho podpořila, a nic tím nezískala," uvedl Lieberman. "Izrael se nestane Československem roku 2010, budeme hájit izraelské životní zájmy," zdůraznil při setkání s ministry zahraničí Francie a Španělska Bernardem Kouchnerem a Miguelem Ángelem Moratinosem v Jeruzalémě.

Podle něj se mezinárodní společenství pokouší vyrovnat své selhání v Afghánistánu, Súdánu a Severní Koreji tím, že se snaží do roka dosáhnout dohody mezi Izraelem a Palestinci.

Dodal, že neočekává, že Evropská unie vyřeší světové problémy, ale čeká, že přinejmenším vyřeší problémy na evropském kontinentu, jako je krize v Kosovu a kyperský konflikt.

„Vyřešte si své problémy v Evropě před tím, než přijdete k nám se stížnostmi. Možná pak budu ochoten přijmout vaše návrhy," prohlásil.

"Bylo by pro vás lépe hovořit s Ligou arabských států o tom, co se stane v Iráku v roce 2012, místo abyste vyvíjeli nátlak na Izrael," řekl Lieberman k tomu, co by měli dělat.

Lieberman zchladil optimismus

Liebermanovo vyjádření trochu ochlazuje optimismus, který po schůzce vyjádřili oba ministři zemí EU. Podle nich je velká šance na dosažení dohody, i když Palestinci ukončili jednání, neboť Izrael neprodloužil moratorium na výstavbu v židovských obcích na západním břehu Jordánu, který Izrael okupuje od skončení šestidenní války.

Lieberman byl proti prodloužení moratoria, které umožnilo obnovení izraelsko-palestinských jednání. Izrael čelí tlaku USA i zemí EU, aby moratorium prodloužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám