Hlavní obsah

Izraelský důstojník chce v Praze dokázat, že Harírího zavraždil Izrael

Právo, Michael Švec

Nové důkazy, které můžou vnést světlo do případu atentátu na libanonského expremiéra Rafíka Harírího, se chystá zveřejnit bývalý důstojník izraelské armády, který se nečekaně objevil na libanonské ambasádě v Praze. Z organizace vraždy obvinil Izrael. Upozornil na to libanonský deník Al-Dijár.

Článek

Stalo se tak ve dnech, kdy na účast židovského státu na atentátu poukázalo místní radikální islámské hnutí Hizballáh a materiály, které to údajně dokazují, předalo libanonskému nejvyššímu státnímu zástupci. Hizballáh s obviněním přišel poté, co mu bylo sděleno, že do atentátu nejsou zapleteni Syřané, jak se tvrdilo, ale právě členové tohoto radikálního šíitského hnutí

Nejmenovaný izraelský občan, patřící k etnicko-náboženské skupině drúzů, který pracuje jako advokát, přišel na libanonskou ambasádu, kde požádal o azyl. Označil se za důstojníka izraelské armády v záloze a prohlásil, že vlastní dokumenty, které dokazují přímou účast Izraele na vraždě bývalého předsedy vlády v roce 2005. Jeho informace prý pocházejí jak izraelské, tak z libanonské strany.

Izraelský server Ynetnews  upozorňuje, že nejsou známy podrobnosti o identitě muže, tedy ani to, zda skutečně sloužil v Izraelských obranných silách, jak o sobě tvrdí. Vzhledem k tomu, že nebylo uvedeno ani jeho jméno, nedá se to zjistit.

Nadim Souraty, který je pověřen vedením zdejší mise, jej však požádal, aby ambasádu opustil a o azyl požádal přímo v Libanonu. Podle deníku je muž připraven v Praze uspořádat tiskovou konferenci a důkazy zveřejnit. Velvyslanectví událost odmítlo komentovat.

Harírí zemřel při bombovém atentátu 14. února 2005 v Bejrútu. Výbuch v automobilu nastražené nálože zasáhl expremiérovu kolonu. Kromě expremiéra tehdy zemřelo dalších 22 lidí včetně dvou bývalých ministrů Harírího vlády. Atentát vedl k odchodu syrské armády z Libanonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám