Hlavní obsah

Cílem al-Káidy měla být na MS fotbalová družstva Nizozemska a Dánska

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Údajný příslušník teroristické sítě al-Káida, jehož zatčení v pondělí oznámily irácké úřady, v rozhovoru pro agenturu AP potvrdil, že chtěl spáchat pumový útok na nadcházejícím mistrovství světa v kopané v Jihoafrické republice. Cílem měly být národní týmy Nizozemska a Dánska, popřípadě fanoušci.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Cvičení bezpečnostních sil v JAR před mistrovstvím světa, které začne příští měsíc.

Článek

Irácké úřady záměr odhalily, když v úkrytu dvou zabitých vůdců al-Káidy abú Umara Bagdádího a abú Ajúba Masrího našly plány akce. Zatčený bývalý důstojník saúdské armády Abdulláh Azam Salíh Katání řekl, že svým komplicům navrhl útok na obě družstva sám. Měla to být pomsta za karikatury proroka Mohameda v dánských novinách a hanlivou kampaň proti Koránu v Nizozemsku. Velitelé prý však se schválením plánu otáleli.

„Probírali jsme možnost pomstít urážku proroka útokem na Dánsko a Nizozemsko. Kdybychom se k týmům nedostali, zaútočili bychom na fanoušky,“ řekl Katání s tím, že se počítalo s použitím náloží v autě i pušek.

Plán prý čekal na schválení dvojkou al-Káidy Ajmánem Zaváhrím. „Byl tlumočen prostřednictvím dalších osob, ale odpověď jsem nedostal. Byl to jen nápad překazit mistrovství světa,“ dodal Katání.

Podle britské stanice BBC není jasné, zda organizace al-Káida v Iráku měla na tak náročný útok daleko od svého působiště dostatek prostředků.

Fotbalový šampionát v JAR začne v polovině příštího měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám