Hlavní obsah

Iráčanky prodané do sexuálního otroctví končí ve vězení

Novinky,
Bagdád

Tragický osud čeká mladičké Iráčanky, které jsou prodány do sexuálního otroctví, kolikrát navíc s vědomím rodičů. I když se jim podaří utéci, nečeká je vysvobození. Rodina je mnohdy zpět nepřijme, hrozí jim, že se stanou obětí zločinu ze cti, anebo skončí ve vězení. Několik šokujících případů uvedla stanice CNN, která navštívila dvě vězení pro mladé delikventky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Trest si odpykávají dívky, které nejen své tělo prodávaly, ale byly k jeho prodeji násilím nuceny. Je mezi nimi patnáctiletá Zajna, kterou ve třinácti prodali do nevěstince.

Otec ji odvezl za babičkou do Sýrie. Odtamtud byla násilím odvlečena do Spojených arabských emirátů a prodána, aby poskytovala sexuální služby. Osudu se však vzepřela a když přišla šance, utekla. „Jsem na sebe hrdá. Rozhodla jsem se nepodlehnout situaci a obrátila se na policii,“ řekla Zajna.

Dubajské úřady dívce pomohly s jejím návratem domů, tím však její útrapy nekončily. Mohla se vracet jen na falešný pas, což je ale v Iráku vážný zločin. Zajnu čekalo trestní stíhání, dostala trest dvou let vězení.

Dadal Rubájová z Organizace ženské svobody v Iráku k případu podotkla: „Odmítla akceptovat, že její tělo bylo prodáno a co je odplatou?: Dát ji na dva roky do vězení? Kde je spravedlnost?“.

K osudu jí podobných podotkla: „Jsem si jistá, že se dívčina rodina o ni starat nebude. Jsem si jista, že ji sousedé a příbuzní a společnost odsoudí. Budou vědět, že dívka byla ve vězení a rodina se za ni bude stydět. Jsem si jista, že ji nenechají cestovat, jestli bude chodit do školy, nebude schopna své vzdělání dokončit, nebo ji budou nutit, aby si vzala bratrance a měli ji pod kontrolou - jakéhokoli bratrance.“

Zabila otce, který ji znásilnil

Ještě mnohem drastičtější je osud 22leté Fatimy. Když zjistila, že ji její otec chce prodat, okamžitě hledala zákonnou pomoc. „Utekla jsem z Nadžáfu do Bagdádu, kde jsem vyhledala svou matku a zeptala se jí, jestli ví, co můj otec chystá. Vzala mě k bagdádskému soudu, kde jsme dostali právníka, abychom podali žalobu proti mému otci.“

Uběhly měsíce, ale proces nezačal. Během té doby Fatimu otec znásilnil. Ona ho zabila a nyní si odpykává pátý rok z patnáctiletého trestu. Protože ale je už moc stará na to, aby zůstala ve vězení pro mladistvé, bude přemístěna do zařízení pro dospělé, kde panují mnohem horší podmínky.

Fatima přesto netouží po tom vězení opustit: “Ano, venku je svoboda, ale lidé nezapomínají. Nemají slitování".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám