Hlavní obsah

Usáma je údajně zdráv a daří se mu dobře - v Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokumentární film Opeřený kokain o sokolnictví na Fox News, bez důkazů tvrdí, že nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin žije od roku 2003 se svou rodinou v Íránu. Uvedla to ve středu stanice SkyNews.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Článek

S informací přišel jeden z nejznámějších sokolníků světa Alan Parrot. Sdělil, že informace o Ládinovi má právě ze světa sokolníků. Během lovů se domlouvají nejen velké obchody, ale také se na nich dozvěděl o bin Ládinovi.

Islandští filmaři Om Marino Arnarson a Thorkell S. Hardarson natočili výpověď muže, který se setkal s bin Ládinem. Byl to jeden z kmenových vůdců, kteří ovládají část severního Íránu. Sdělil, že od března 2003 se setkal šestkrát s bin Ládinem na lovech se sokoly. Podle něj byl bin Ládin zdráv, a působil uvolněně. Doprovázeli ho jen čtyři osobní strážci.

Naposled se s ním viděli v roce 2008, doplnil Parrot, který natáčení zprostředkoval. Kmenový vůdce byl ochoten hovořit jen proto, že mu jeden ze sokolníkových pomocníků zachránil život. „Byl požádán, aby hovořil. Neměl z toho radost,“ sdělil Parrot. Informaci je těžké ověřit. Írán se ale vždy k al-Káidě choval nedůvěřivě z etnických i sekulárních důvodů - byla příliš arabská a sunnitská, zatímco Írán je šíitský.

Reklama

Výběr článků

Načítám