Hlavní obsah

USA chtějí poštvat muslimy proti sobě, tvrdí na prvním videu radikální americký klerik

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radikální islámský duchovní Anwar al-Awlakí (narozený v USA) se vůbec poprvé objevil na videu Al-Káidy na Arabském poloostrově, kterém informovala CNN v úterý. Muž, který je na seznamu nejhledanějších teroristů, jenž má být zabit nebo dopaden, se tvrdě pustil do Spojených států.

Článek

Podle něj je cílem USA v Iráku a v Afghánistánu poštvat proti sobě muslimy. Využívají k tomu obvinění radikálů z atentátů na tržištích, které připisují radikálům. Podle něj s touto taktikou přišel generál David Petraeus, který byl dříve vrchním velitelem amerických sil v Iráku a nyní je stojí v čele Centrálního velitelství, pod které spadají bojiště v Afghánistánu a Iráku.

Al-Awlakí také tvrdil, že USA podnikly v prosinci nálet, při nemž bylo zabito na třicet členů al-Káidy v Jemenu. K útoku se přitom přihlásilo jemenské letectvo, které je však celkem slabé. [celá zpráva]

Al-Awlakí se hlavně zabývá získáváním bojovníků a příznivců pro al-Káidu v Jemenu.

Dopadnout nebo zabít

Na začátku dubna dala americká vláda dala souhlas s operacemi, které by vedly k jeho dopadení nebo zabití. Podle amerických představitelů al-Awlaki přešel od výzev k džihádu proti Spojeným státům k přímému plánování útoků. Jde o mimořádný případ, kdy je na tajném seznamu lidí určených k zabití rodilý Američan.

O al-Awlakim se začalo hovořit loni v listopadu, když vyšlo najevo, že s ním udržoval kontakty americký vojenský psychiatr Nidal Malik Hasan, který na vojenské základně v americkém Fort Hoodu postřílel 13 lidí. S al-Awlakim se osobně znal z americké mešity, v níž duchovní před odjezdem do Jemenu kázal. [celá zpráva]

Al-Awlaki rovněž znal dva z atentátníků z 11. září. S al-Awlakim byl ve styku Nigerijec, který chtěl loni o vánočních svátcích vyhodit do vzduchu letadlo mířící do Detroitu. [celá zpráva]

Osmatřicetiletý al-Awlaki se narodil jako americký občan v prominentní jemenské rodině v Novém Mexiku. Působil jako imám v mešitách v Denveru, v San Diegu a ve Falls Church ve Virginii nedaleko Washingtonu. V roce 2004 se vrátil do Jemenu, kde vyučoval na univerzitě. V roce 2006 byl uvězněn za údajné styky s Al-Káidou a účast v útocích, v prosinci 2007 byl propuštěn. Později byl znovu obviněn a od té doby se společně s dalšími islamisty ukrývá v odlehlé hornaté části Jemenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám