Hlavní obsah

Libanonce odsouzeného za čarodějnictví v pátek v Saúdské Arábii setnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Libanonec Ali Husejn Sabáb, který v libanonské televizi předpovídal budoucnost, bude v pátek sťat v Saúdské Arábii, kde byl odsouzen k smrti za čarodějnictví. Uvedla to ve středu jeho právnička Maj Chansová, která bude žádat o mezinárodní pomoc.

Foto: Fahad Shadeed , Reuters

O milost byl požádán i saúdský král Abdulláh.

Článek

Advokátka ve středu uvedla, že rodina odsouzeného už byla o termínu popravy informována. Úřady v Saúdské Arábii to nepotvrdily, ovšem v případě poprav jsou na informace skoupé a předem o nich neinformují.

Advokátka sdělila, že ona i rodina odsouzeného se obrátily o pomoc na libanonského premiéra Saad Harírího i prezidenta Michela Sulejmana, aby zabránili popravě. Amnesty International už o to požádala saúdského krále Abdulláha.

Sabáb pracoval pro bejrútskou satelitní televizi Šeherezáda, kde předpovídal budoucnost a poskytoval rady divákům.

Druhý proces verdikt potvrdil

V květnu 2008 byl zadržen saúdskoarabskou náboženskou policií během náboženské pouti. V listopadu 2009 byl odsouzen v Medíně k smrti.

Případ byl předán k odvolacímu soudu v Mekce. Obhajoba namítala, že rozsudek byl předčasný. Případ poslal zpět k medínskému soudu s tím, že všechna obvinění je potřeba potvrdit a muži dát šanci se hájit. Medínský soud ale 10. března potvrdil původní verdikt.

Advokátka připustila, že muž se k čarodějnictví přiznal, ale zdůraznila, že to udělal jen proto, že mu bylo slíbeno, že když se přizná, bude se moci vrátit do Libanonu.

Čarodějnictví v Saúdské Arábii

Za čarodějnictví byl naposled v Saúdské Arábii popraven v roce 2007 Egypťan, který se pomocí kouzel snažil rozdělit sezdaný pár.

V Saúdské Arábii není přesně specifikováno, co je čarodějnictví, ale horoskopy a předpovídání budoucnosti jsou odsuzovány jako neislámské. I tak je ale o tyto služby v zemi velký zájem.

Reklama

Výběr článků

Načítám