Hlavní obsah

MAAE vyzvala Izrael, aby přistoupil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní

Vídeň

Generální konference Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pátek přijala rezoluci vyzývající Izrael, aby přistoupil ke smlouvě o nešíření jaderných zbraní a podřídil svůj nukleární program kontrole OSN. Je to poprvé od roku 1991, kdy se v MAAE podařilo prosadit přijetí protiizraelské rezoluce, která ale není pro židovský stát závazná.

Článek

Dokument navrhly arabské státy a většinu pro jeho prosazení se jim podařilo najít mezi rozvojovými zeměmi. Pro ale hlasovali také zástupci Číny a Ruska, tedy stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veta. Proti bylo 45 zemí v čele s USA a státy EU.

Průlomové rozhodnutí bylo přijato po volbě nového generálního tajemníka MAAE Jukija Amana, který nahradí v listopadu Muhammada Baradeje.

Izrael jako jediný stát na Blízkém východě smlouvu o nešíření jaderných zbraní nepodepsal a s inspektory MAAE spolupracuje jen omezeně. Spekuluje se, že vlastní jaderné zbraně, což židovský stát odmítá potvrdit.

Írán označil podle DPA rozhodnutí generální konference za "den vítězství". "Dává nám naději, že západní země změní svou politiku posledních desetiletí a otevřou novou kapitolu," řekl novinářům šéf Íránské organizace pro jadernou energii Alí Akbar Sálehí.

Podle něj musí nyní Izrael zničit všechny své jaderné zbraně. Pokud tak neučiní do příští generální konference MAAE, přijme proti němu toto grémium tvrdá opatření, uvedl podle DPA.

"Izrael nebude spolupracovat v žádném bodě této rezoluce, jejímž cílem je pouze posílit politická nepřátelství a rozdělení na Blízkém východě," prohlásil podle agentury Reuters izraelský delegát David Danieli.

Reklama

Výběr článků

Načítám