Hlavní obsah

Sebevražední atentátníci zabíjeli v Iráku uctívače páva

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 21 obětí si podle BBC vyžádal ve čtvrtek v iráckém městě Sindžár mezi syrskými hranicemi a Mosúlem koordinovaný útok dvou sebevražedných atentátníků. Další tři desítky lidí byly při atentátu zraněny, 18 z nich je v kritickém stavu.

Článek

"Přivezli k nám 21 těl a dvě hlavy atentátníků. Dvacet těl jsme předali rodinám, jeden mrtvý byl Egypťan, jehož jsme uložili do márnice, než si pro něj přijedou příbuzní. Obě hlavy jsme odevzdali policii," řekl ředitel místní nemocnice Kifáh Mahmúd.

Nálože odpálili atentátníci v 17.15 místního času v kavárně plné mladých lidí.

Město je obýváno především příslušníky náboženské menšiny kurdských jezídů, kteří uctívají páva. Jejich náboženství je kombinací islámu, zoroastrismu a křesťanství a obsahuje i prvky předislámské věrouky. Od hlavních monoteistických proudů se liší zejména výkladem stvoření světa. Muslimům vadí zejména jezídské uctívání postavy Anděla Páva (Melek Taus), kterého ztotožňují se Satanem. Ve světě žije na 500 000 vyznavačů této víry, většina na severu Iráku, další v Íránu, Rusku a Turecku.

V stejném okrese ve městech Kahataníja a Adnaníja byl v půlce srpna 2007 spáchán atentát za pomoci nákladního auta plného výbušnin, který si vyžádal přes čtyři sta obětí. [celá zpráva]

Je to už podruhé tento týden, kdy se terčem atentátu na severu Iráku stala minoritní náboženská skupina. Ve vesnici Chazna u Mosúlu nálože ve dvou nákladních automobilech zabily nejméně 28 Kurdů z malé sekty Šabak. [celá zpráva]

Od letošního jara v Iráku po roce relativního klidu přibývá sebevražedných atentátů. Další vlna přišla poté, co se američtí vojáci stáhli na konci června z iráckých měst na základny mimo ně.

Mosúl patří k místům, kde jsou radikálové nejaktivnější. Američané dokonce na jaře zvažovali, že se z něj nestáhnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám