Hlavní obsah

Arafat měl v době smrti v krvi virus HIV

Novinky, Břetislav Tureček (autor je redaktorem ČRo 1 - Radiožurnálu)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v listopadu 2004 zemřel za nejasných okolností palestinský vůdce Jásir Arafat, měl v krvi smrtelný virus HIV. O víkendu to hned dvakrát prohlásil jeho osobní lékař Ašraf Kurdí, i když zároveň zopakoval tvrzení, že samotnou příčinou smrti politika byla otrava jedem.

Článek

Kurdí nejprve zmínil Arafatovu nákazu HIV v živém rozhovoru pro televizi al-Džazíra. Ta zareagovala okamžitým ukončením interview. Poté lékař podobné tvrzení zopakoval pro jordánský zpravodajský server Ammán s dodatkem, že virus byl do Arafatova těla stíhaného rapidním selháváním životně důležitých orgánů vpraven až těsně před smrtí.

Příčina skonu není dodnes potvrzena

Pětasedmdesátiletý Arafat zemřel ve francouzské vojenské nemocnici u Paříže. Kurdí dnes tvrdí, že pochyby v něm vzbuzuje už skutečnost, že ačkoli byl Arafatovým lékařem 18 let, v posledních dnech vůdcova života k něm neměl přístup.

"Volali mě k němu vždy okamžitě, i když šlo třeba o obyčejné nachlazení. Když se ale jeho stav tak dramaticky zhoršil, vůbec se na mě neobraceli," řekl s tím, že restrikce vytvářeli politici kolem Arafata i jeho manželka Suha. Puštěn prý posléze nebyl k Arafatovým ostatkům.

Arafatova smrt zasáhla Palestince i celý arabský svět nejen proto, že odešel významný, byť kontroverzní politik. Šlo i o politiku: Už když se začal Arafatův stav v jeho sídle v Rámalláhu v říjnu 2004 zhoršovat, vinili z toho Arabové Izrael, který palestinského vůdce držel mnoho měsíců ve faktickém domácím vězení.

Když po převozu do Paříže a dvou týdnech hospitalizace Arafat zemřel, objevila se dodnes velmi rozšířená teze, že ho nechal zavraždit izraelský premiér Ariel Šaron.

Suha ale nepovolila pitvu a ani zveřejněné verze lékařské zprávy nikdy nedaly na spekulace jasnou odpověď; hovořily pouze o špatné krvetvorbě a zhoršené imunitě. I proto se paralelně se zvěstmi o rafinované vraždě objevila - z velké části v izraelských a židovských kruzích - verze, že politik podlehl AIDS. Palestinci to vždy rozhořčeně popírali - zejména proto, že úvahy o HIV se mísily s nepodloženými zvěstmi o Arafatově homosexualitě a o tom, že onemocněl AIDS kvůli intimním stykům tohoto druhu.

Nejčastěji je v této souvislosti citován bývalý generál a dvojka v hierarchii rumunské komunistické rozvědky Ion Pacepa. Podle něj Ceauseskova tajná služby z odposlechů v 80. letech zjistila, že se Arafat oddával sexu se svými bodyguardy.

Životopisci Andrew Gowers a Tony Walker uvádějí, že Arafat nebyl ve vztahu k ženám příliš obratný. Před tajným sňatkem se Suhou v roce 1990 prý ale měl přinejmenším tři blízké přítelkyně a jednu vlivnou palestinskou vdovu požádal o ruku.

Džibríl: AIDS zmínilo i palestinské vedení

Vlnu zájmu o příčinu Arafatova úmrtí nedávno rozvířil šéf exilové Lidové fronty pro osvobození Palestiny - Všeobecného velení (PFLP-GC) Ahmad Džibríl. Podle něj mu před časem politikův skon na AIDS potvrdili i lidé z okolí Arafatova nástupce v prezidentské funkci Mahmúda Abbáse.

"Když přijel Abú Mázin (Abbás) se svými lidmi do Damašku, ptal jsem se jich, jak to vypadá s vyšetřováním Abú Ammárovy (Arafatovy) smrti," řekl Džibríl v červenci libanonské televizi al-Manár.

"Vždyť ho zabili Izraelci! Když byl zavražděn (libanonský expremiér) Harírí, vznikl kolem toho obrovský humbuk, i když to byl pouhý obchodník v Saúdské Arábii, který se dal později na politiku. Naproti tomu Arafat byl 40 let velký bojovník, a teď jeho smrt nikdo pořádně nevyšetří," pokračoval Džibríl, jenž měl přitom s Arafatem už od 90. let velmi špatné vztahy.

Abbásova delegace prý namísto odpovědi chvíli mlčela. "Pak se jeden z nich na mě obrátil a řekl: Upřímně řečeno, z lékařské zprávy, kterou nám dali Francouzi, vyplývá, že příčinou úmrtí bylo AIDS," tvrdí vysloužilý palestinský terorista Džibríl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám