Hlavní obsah

Koronavirus je z laboratoře, řekl prý Američanům důležitý čínský zběh

Washington

Do USA hned podle několika zdrojů uprchl jeden z nejvýše postavených představitelů čínského komunistického režimu v historii – náměstek ministra státní bezpečnosti Tung Ťing-wej. A nepřijel prý s prázdnou. Američanům měl předat utajované informace o dění ve virologické laboratoři ve Wu-chanu. Píše o tom server SpyTalk, který se zabývá děním ve zpravodajských službách.

Foto: Profimedia.cz

Wuchanský institut virologie

Článek

Z města Wu-chan se začal na konci roku 2019 do světa šířit nový koronavirus vyvolávající nemoc covid-19, který způsobil stále trvající pandemii. Prakticky od počátku se spekulovalo o tom, že mohl být patogen uměle vytvořený nebo upravený ve wuchanském virologickém institutu.

Čína to rezolutně odmítá a možnost laboratorního úniku vylučovala nebo označovala za krajně nepravděpodobnou i většina zdravotnických expertů. Za nejpravděpodobnější je stále označována teorie, že se koronavirus na člověka přenesl z netopýra nebo jiného živočicha a následně zmutoval.

Skupina G7 vyzve na žádost USA zdravotníky k vyšetření původu covidu

Zahraniční

Americký prezident Joe Biden a jeho administrativa ale před nedávnem zčásti otočili, když začali o možnosti úniku z laboratoře hovořit jako o jedné z variant. Podle spekulací serveru SpyTalk to může být právě na základě informací, které Američanům poskytl právě Tung Ťing-wej.

Číňané ho chtěli zpět

Komunistický funkcionář a expert na kontrašpionáž měl z Číny spolu se svou dcerou prchnout 10. února v letadle z Hongkongu. Jiný čínský emigrant Chan Lien-čchao, který pracoval pro ministerstvo zahraničí a uprchl ze země v roce 1989, na Twitteru napsal, že se měla Ťing-wejova dezerce probírat v březnu na americko-čínském summitu na Aljašce. Číňané údajně chtěli Ťing-weje vrátit, Američané to ale odmítli. Konkrétně o to měli na Aljašce žádat čínský ministr zahraničí Wang I a tajemník čínské komunistické strany pro zahraniční záležitosti Jang Ťie-čch’.

Deset bilionů dolarů. Trump chce od Číny reparace za pandemii

Amerika

Jedná se sice pořád jen o spekulace, někdejší expert Pentagonu či CIA a autor knihy Čínská špionáž: Operace a taktika nicméně SpyTalku potvrdil, že je čínský emigrant Chan Lien-čchao, který o údajném útěku Ťing-weje a následném vyjednávání o vydání informoval, pokládán za seriózního odborníka, jenž nešíří neověřené fámy.

O předání utajovaných informací o virologické laboratoři ve Wu-chanu informoval – aniž by kohokoliv jmenoval – i protrumpovsky laděný konzervativní web Red State. 4. června publikoval zprávu o vysoce postaveném čínském zběhovi, jenž údajně americkému ministerstvu obrany prozradil, že „činnost wuchanského virologického institutu je ve skutečnosti zástěrkou výzkumu na poli biologických zbraní“.

Reklama

Výběr článků

Načítám