Hlavní obsah

Benzín do New Yorku přivážejí lodě, počet obětí Sandy v USA přesáhl stovku

– New York

New York řeší po bouři Sandy stále větší nedostatek benzínu. Do města jej vozí lodě, díky nimž by se zásobování mělo zlepšit. Záchranáři v pátek oznámili, že počet obětí přírodního živlu se vyšplhal na 102.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé čekají u čerpací stanice, až přivezou zásoby.

Článek

Do New Yorku od čtvrtka připlouvají tankery s benzinem, který ve městě povážlivě dochází.

Přístav byl do té doby zavřený, protože kontejnery z nákladních lodí se dostaly v bouři do moře a až do čtvrtka ohrožovaly připlouvající lodě.

Guvernér New Yorku Andrew Cuomo kvůli urychlení přesunu paliva na pevninu dočasně zrušil výběr daní před vykládáním zboží z lodí. "Situace by se měla rychle změnit, lidé to brzy poznají," uvedl.

Zároveň vyzval občany k trpělivosti. Lidé by si měli uvědomit, že právě prožili rozsáhlou přírodní katastrofu a že náprava není otázkou několika dní. "Trocha trpělivosti, trocha soucitu a trocha porozumění by měly přinést změnu k lepšímu pro všechny," apeloval.

BEZ KOMENTÁŘE: U benzínové pumpy v New Jersey se vytvořila zhruba kilometr a půl dlouhá fronta

Podle agentury Reuters je ale situace u čerpacích stanic v New Yorku stále napjatá a lidé se panicky snaží nakupovat benzin. Zásobování loděmi i ropovody již přitom funguje, byť místy jsou problémy kvůli výpadkům elektřiny. V těchto oblastech také čerpací stanice zůstávají zavřené, protože bez proudu nemohou fungovat. [celá zpráva]

Panika kolem benzinu dopadá i na lidi, kteří bydlí v blízkosti čerpacích stanic. "Už několik dní jsem se nevyspala. Máme pumpu přímo pod okny a celou noc tam troubí auta," řekla prodavačka jednoho z manhattanských obchodů, která bydlí v Elmhurstu v městské části Queens.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám