Hlavní obsah

Sheryl Crow je zničená, při požáru shořely originály nahrávek, 11 let jí to neřekli

Glastonbury

Zpěvačka Sheryl Crow se teprve jedenáct let po požáru archivů studií Universal dozvěděla, že byly zničeny originály jejích nahrávek včetně alb Tuesday Night Music Club a The Globe Session. Zničené byly i nahrávky jazzmana Duka Ellingtona nebo hvězdy rock´n´rollu Buddyho Hollyho. Několik umělců už se se studiem soudí, že neochránilo dobře záznamy.

Foto: Profimedia.cz

Sheryl Crow na koncertu

Článek

O tom, jaké nahrávky byly zničeny, informoval list The New York Times. Zpěvačka jako první přiznala stanici BBC, že v jejím případě je to pravda.

A okamžitě se pustila do studia: „Především nemohu pochopit, jak jste mohli uchovávat něco tak cenného v trezoru, který nemá rozstřikovače. Za druhé nemohu pochopil, jak můžete udělat zálohy a schovávat je na stejném místě. Jaký to má smysl? A za třetí nemohu pochopit, jak to mohlo trvat 11 let. Nechápu to zakrývání.“

V archivu studia Universal v Los Angeles hořelo v roce 2008. Neuniklo to pozornosti médií, ale firma škody marginalizovala s tím, že od mnoha originálů existují kopie. Až dva týdny starý článek v listu The New York Times ukázal, že škody byly rozsáhlejší. List zmínil, že při požáru byly zničeny tisíce originálních pásků s nahrávkami Raye Charlese, Arethy Franklinové, Chucka Berryho, Janet Jacksonové, Nirvany či Eminema.

Hlavní archivář Universalu Patrick Kraus tvrzení listru zpochybnil jako nadsazené. V případě Sheryl Crow tomu tak však nebylo. Originály jejích nahrávek byly zničené a s nimi i desítky alternativních verzí písní i nevydané skladby.

„Na mých masterech bylo hodně písní, které nevyšly. Co mě zarmoutilo mnohem víc, je to, že zničena byla důležitá hudba od Billie Hollidayové, Buddyho Hollyho a Duka Ellingtona. Vnímám to jako malou apokalypsu. Mám pocit, že pomalu vymazáváme důležité věci,” poznamenala zpěvačka.

Žaloba za sto milionů

Kvůli požáru a zničení nahrávek se se studiem soudí několik umělců a skupin, které požadují odškodné ve výši 100 milionů dolarů.

Žalobu podali minulý týden skupiny Soundgarden a Hole, písničkář Steve Earle, dědici rappera Tupaka Shakura a vdova po Tomu Pettym. K jejich žalobě se mohou přidat i další poškození umělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám