Hlavní obsah

Senátory z Oregonu hledá policie. Ukrývají se před hlasováním

Právo, BBC, doh

Na seznamu hledaných osob v americkém státě Oregon se ocitlo jedenáct republikánských zákonodárců. Schovávají se ve snaze zabránit přijetí balíku zákonů řešících dopady klimatické změny tamním senátem. Demokraté, kteří mají v instituci jasnou většinu, si to ale nechtějí nechat líbit a dali oregonské policii pokyn, aby uprchlé republikány dopadla.

Foto: Profimedia.cz

Republikánský senátor Brian Boquist

Článek

„Musí se vrátit do práce a dělat to, k čemu byli zvoleni,“ vzkázala demokratická guvernérka Kate Brownová.

Sérii bizarních událostí odstartovala snaha demokratů přijmout zákon, který pro Oregon mimo jiné stanovuje ambiciózní cíl snížit do roku 2050 emise o 80 procent oproti stavu z roku 1990. Podobný zákon dosud schválila jen Kalifornie.

Republikáni argumentují tím, že v souvislosti s opatřením lze čekat prudký nárůst cen fosilních paliv, což tvrději zasáhne obyvatele žijící mimo města. Požadují proto o zákonu celostátní referendum.

Přijďte ozbrojení, vzkazuje republikán

Demokraté sice mají v tamním senátu většinu 18 z 30 křesel, ale k platnosti hlasování je nutná přítomnost nejméně 20 zákonodárců. Toho využili vzdorní republikáni, kteří tak fungování instituce fakticky zablokovali. Hrají přitom o čas – nynější zasedání senátu má skončit 30. června.

Spekuluje se, že uprchlí republikáni se schovávají v sousedním Idahu, kam pravomoci oregonské policie nesahají. „Ať přijdou po zuby ozbrojení,“ vzkázal přes místní noviny republikán Brian Boquist policistům, kteří by se jej pokusili zatknout. „Nebudu politickým vězněm,“ dodal dramaticky.

Každý z republikánů musí zaplatit pokutu 500 dolarů za každý den absence v senátu. Jejich podporovatelé ale do neděle vybrali 38 tisíc dolarů, aby za ně pokuty uhradili. Na jejich obranu se postavily i skupiny ozbrojených obyvatel, kteří republikánům nabídli ochranu. Z jejich strany též padaly výhrůžky na adresu demokratů, oregonský senát je proto od soboty z preventivních důvodů zavřený.

Republikáni přitom už podobnou taktiku s úspěchem využili minulý měsíc, kdy si vymohli ústupky v legislativě týkající se zbrojních a očkovacích zákonů. Obdobný postup v jiných státech ale v minulosti zvolili i demokraté.

Reklama

Výběr článků

Načítám