Hlavní obsah

USA vyšlou dalších 1000 vojáků na Blízký východ

Washington

Spojené státy vyšlou další tisícovku vojáků na Blízký východ v reakci na růst napětí mezi USA a Iránem, oznámil americký ministr obrany Patrick Shanahan. Armádní posily budou podle jeho slov „chránit americký personál a zájmy v regionu“. Již v květnu rozhodl americký prezident Donald Trump o vyslání 1500 příslušníků armády do této neklidné oblasti.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Požár tankeru v Ománském zálivu.

Článek

„Spojené státy nehledají konflikt s Íránem, ale podnikly kroky k zajištění bezpečnosti a ochrany našich národních zájmů,“ prohlásil Shanan.

„Nedávné íránské útoky potvrzují spolehlivé a důvěryhodné informace, které jsme získali o nepřátelském chování íránských jednotek a spřízněných skupin, jež ohrožuje personál Spojených států a jejich zájmy napříč regionem,“ uvedl ministr.

Kde přesně budou americké jednotky operovat, Shanan nesdělil.

Další snímky z útoku na tankery

Krátce před oznámením o vyslání dalších vojáků na Blízký východ zveřejnilo americké ministerstvo obrany sérii dalších snímků, které mají potvrdit, že za útoky na dva tankery v Ománském zálivu z minulého týdne stojí Írán.

Snímky mají znázorňovat mimo jiné magnet, jímž byla upevněna výbušnina k jedné z lodí. Výbušné zařízení, které nevybuchlo, mělo být později odstraněno z trupu tankeru příslušníky íránských revolučních gard.

Teherán obvinění odmítá 

Washington viní Teherán z útoku na dvojici tankerů blízko strategického Hormuzského průlivu, po němž minulý týden vzrostly světové ceny ropy. Írán obvinění odmítá a označuje ho za součást americké kampaně proti své zemi.

Trump, který loni rozhodl o stažení amerických vojáků z bojů v Sýrii a vytrvale se snaží omezit jejich počet i v dalších misích, jde v otázce Íránu opačným směrem. Šéf Bílého domu považuje Teherán v blízkovýchodním regionu za úhlavní hrozbu pro americkou bezpečnost a tón debat mezi oběma zeměmi se přiostřil již poté, co před více než rokem vypověděl dohodu o omezení íránského jaderného programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám