Hlavní obsah

Objednávky boeingů jsou na nule

Právo, ROŠ
Washington

Vedoucí činitelé Federální letecké správy (FAA) náležitě nedohlíželi na bezpečnostní testy systému kontroly řízení letounu Boeing 737 MAX. Tuto znepokojující skutečnost, jež už jednou zazněla při slyšení v Kongresu, potvrzuje i uniklý interní audit FAA samé.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Nedokončený Boeing 737 MAX-8 v Seattlu

Článek

Informoval o něm ve středu list The Wall Street Journal s tím, že ve středu se mělo o dokumentu znovu jednat i v Kongresu. Audit upřesňuje, jak nový vyrovnávací systém letounu prošel schvalovacím řízením navzdory trvajícím bezpečnostním problémům.

Boeing zejména nedokázal identifikovat potíže s automatikou zmíněného systému. Ty byly příčinou katastrof dvou strojů loni v říjnu v Indonésii a letos v březnu v Etiopii, při nichž zahynulo celkem 346 lidí.

Dopravci čekají odškodnění

Závažné mezery ve fungování výrobce se projevují v totálním propadu zájmu o jeho letadla. Podle CNN se v dubnu ocitly objednávky boeingů na nule. Netýká se to přitom jen typů 737 MAX, ale i 777 a 787 Dreamliner, které žádnou havárii ani bezpečnostní problémy neměly.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vyšetřovatel u trosek havarovaného boeingu

Letecké společnosti očekávají, že Boeing je buď odškodní za pokračující nucenou odstávku strojů 737 MAX, anebo jim v budoucnu poskytne slevy při nákupu nových strojů, soudí Philip Baggaley, analytik finanční společnosti Standard & Poor‘s.

Reklama

Výběr článků

Načítám