Hlavní obsah

Trump a ani jiný Američan s Ruskem nespolupracoval, uvádí Muellerova zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech v roce 2016, ale nynější americký prezident Donald Trump, nikdo z jeho štábu a ani žádný jiný Američan v této věci s Moskvou nespolupracoval, prohlásil americký ministr spravedlnost William Barr. Citoval ze zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Na případnou spolupráci Trumpova štábu neukazuje podle Barra žádný z důkazů, které Mueller nashromáždil. Stejně tak nic nepotvrdilo možnou spolupráci jiných amerických občanů s Moskvou.

Ministr rovněž řekl, že Bílý dům s Muellerem plně spolupracoval, ačkoli Trump měl vůči vyšetřování výhrady, neboť byl přesvědčen, že ho doprovázejí nelegální úniky informací. Trump v minulosti opakovaně vyšetřování označoval za hon na čarodějnice.

Pokud jde o bránění spravedlnosti, což v případě Trumpa nechal Mueller ve své zprávě bez závěru, je Barr přesvědčen, že na to žádný důkaz neukazuje. Stejný názor v této věci má i Barrův náměstek Rod Rosenstein.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Robert Mueller

Muellerovu zprávu o ruské roli ve volbách předá Barr v 17.00 SELČ Kongresu USA a následně ji poskytne i veřejnosti. Ministr zdůraznil, že dokument nebyl obsahově nijak editován, začerněny v něm budou pasáže související s utajovanými skutečnostmi či se třetími osobami, které neměly k vyšetřování přímý vztah. Neveřejné budou i výpovědi obviněných před velkou porotou.

Ministr také řekl, že Trump se rozhodl nevyužít svých pravomocí, které ho opravňují k utajení některých pasáží.

Reklama

Výběr článků

Načítám