Hlavní obsah

Odstartovala nová kosmická loď Crew Dragon, do vesmíru vzala Ripleyovou

– Mys Canaveral • Aktualizováno

K prvnímu letu v sobotu v 2:48 (8:48 SEČ) odstartovala z Mysu Canaveral nová americká pilotovaná kosmická loď k mezinárodní orbitální stanici ISS. Prototyp Crew Dragon od firmy SpaceX vynesla raketa Falcon 9. Na palubě zatím ještě není žádný astronaut, nýbrž testovací figurína přezdívaná Ripleyová podle postavy z filmové ságy o vetřelcích.

ZÁZNAM: Start rakety SpaceX s fiktivní členkou posádky RipleyovouVideo: NASA TV

 
Článek

Americká kosmická agentura NASA start označila ze novou kapitolu v pilotovaných kosmických letech, protože jde o první loď, kterou navrhla a postavila soukromá firma.

Podle firmy SpaceX probíhá let podle plánu. První stupeň rakety vyhořel a byl zažehnut druhý. Po jeho vyhoření řídící středisko NASA potvrdilo, že se loď oddělila od nosné rakety a je na plánované orbitální dráze.

První stupeň rakety Falcon 9 přistál na Zemi. Jde už o 35. úspěšný návrat prvního stupně rakety.

Ve čtvrtek byla raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon převezena na startovací rampu 39A, odkud vzlétaly lodě Apollo k Měsíci i raketoplány.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Start rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon

„Jsme připraveni,“ řekl tajemník americké kosmické agentury NASA pro lety k orbitální stanici ISS Joel Montabano. „Těšíme se na víkendový start,“ dodal.

„Úkol před námi je vpravdě historický,“ řekl viceprezident SpaceX Hans Koenigsmann, který má na starost stavbu lodí a jejich opakované použití.

Foto: Joel Kowsky, ČTK/AP

Zvedání rakety Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon na startovací rampě 39A na Mysu Canaveral

Připomněl, že první let Crew Dragonu je milníkem pro SpaceX, kterou založil v roce 2002 Elon Musk s cílem vynášet lidi do vesmíru a dostat je na Mars. „Vyvíjeli jsme rakety a lodě po skoro sedmnáct let. A toto je pro tým vrchol, kvůli tomu byl založen,” uvedl Koenigsmann.

Elon Musk před startem uvedl, že Crew Dragon nese figurínu a 180 kg zásob

Mise Crew Dragonu byl schválen 22. února, když NASA ukončila prověrku připravenosti k letu. Crew Dragon se od nákladních lodí liší, je vybaven zařízeními, která umožňují posádce přežít. Má také záchranný systém s osmi raketami SuperDraco, které umožňují v případě problémů oddělit kabinu od lodi.

Foto: Steve Nesius, Reuters

Kosmická loď Crew Dragon v hangáru u rakety Falcon 9

K ISS dorazí loď v neděli brzo ráno. K modulu Harmony na ISS se má automaticky připojit sama, což bude poprvé v historii lodí od firmy SpaceX. Nákladní dragony musela dosud zachycovat robotická paže ovládaná posádkou orbitální stanice.

Figurína Ripleyové

Po pěti dnech se má loď vrátit. I když veze i náklad, hlavně má na palubě testovací figurínu vybavenou mnoha snímači.

Foto: Thom Baur, Reuters

Raketa Falcon 9 vynáší kosmickou loď Crew Dragon

„Říkáme jí smartie a jmenuje se Ripleyová,” řekl Koenigsmann a dodal, že cílem je získat představu o tom, jak se budou cítit lidé na cítit místě Ripleyové. Figurína je pojmenovaná po postavě Ellen Ripleyové, kterou ve čtyřech filmech o vetřelcích ztvárnila Sigourney Weaverová.

Klíčové bude především zjistit data ve chvíli, kdy se bude loď vracet do atmosféry, řekla manažerka programu komerčních letů NASA Kathy Leudersová. Zmínila především význam letu pro NASA: „Pro nás je to velký den.“

Foto: NASA, Reuters

Raketa Falcon 9 s kosmickou lodí Crew Dragon

NASA po vyřazení raketoplánů v roce 2011 neměla jak dopravovat astronauty na ISS. Američané museli platit až 81 miliónů dolarů za místa v ruských sojuzech.

Foto: Mike Blake, Reuters

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon

SpaceX na vývoj dostal do NASA 2,4 miliardy dolarů. Druhou smlouvu za 4,2 miliardy získal Boeing, který vyvíjí konkurenční loď CST -100 Starliner. Ta by měla letět v dubnu. SpaceX plánuje první let s posádkou v červenci, Boeing v srpnu. NASA si ale pro jistotu ještě rezervovala dva lety v sojuzech včetně jednoho na první půlku příštího roku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám