Hlavní obsah

Mrtví a stovky zraněných. Venezuelská armáda zabránila vjezdu humanitárních konvojů

– Caracas • Aktualizováno

Dva lidé, z nichž jeden je 14letý chlapec přišli o život a dalších více než 300 lidí bylo zraněno při sobotních střetech, které se odehrály během pokusů o převoz humanitární pomoci do Venezuely, napsal server týdeníku Focus. Mrtvých je podle španělského listu El País pět a možná i více. Odvolává se přitom na svědky. Země je hermeticky uzavřená.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící kamion na hranici Venezuely s KolumbiíVideo: Reuters

 
Článek

Armáda za pomoci gumových střel a slzného plynu donutila konvoje kamionů naložených potravinami a léky, aby se na hranicích s Brazílií a Kolumbií vrátily zpět. Dva kamiony shořely, když se pokoušely prorazit bariéry vytvořené armádou.

Neúspěchem skončila i snaha dostat pomoc do země přes moře. Z Portorika mířila do Venezuely loď s pomocí, ta se ale musela vrátit, když jí venezuelská válečná loď hrozila, že zahájí na plavidlo palbu.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Armáda zabránila střelbou a slzným plynem konvojům s potravinami a léky projet do Venezuely.

Madura rozčílila podpora opozičního předáka Juana Guaidóa kolumbijskou vládou a oznámil, že přerušuje diplomatické styky s Kolumbií. „Nemůžeme nadále tolerovat, že kolumbijské území lobuje za agresi proti Venezuele,“ prohlásil Maduro. Diplomaté mají 24 hodin na opuštění země. Kolumbijské úřady tvrdí, že zatím ze země uteklo asi 60 členů bezpečnostních sil.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle politických analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politiky. V zemi chybějí i základní potraviny a léky. Maduro však popírá, že by v zemi byl nedostatek potravin a léků a tvrdí, že pomoc je začátek zahraniční vojenské intervence, která má podkopat jeho vládu a svrhnout ho.

Klaun, tajtrlík a loutka imperialismu

Maduro nazývá předsedu parlamentu a šéfa opozice Juana Guaidóa "klaunem, tajtrlíkem a loutkou amerického imperialismu“. Maduro se prohlásil za vítěze v boji o humanitární pomoc. „Tento převrat se opozici nezdařil,“ řekl.

Vůdce venezuelské opozice Juan Gudaidó se má v pondělí v kolumbijském hlavním městě Bogotá setkat s americkým viceprezidentem Mikem Pencem. „Dnešní (sobotní) události mě přiměly k rozhodnutí: formálně navrhout mezinárodnímu společenství, že musíme mít na stole všechny možnosti k zajištění svobody v naší zemi,” napsal Guaidó na Twitteru.

O případných přímých zásazích proti Madurovi, který má podporu Ruska či Číny, dosud zahraniční země veřejně nehovořily, ačkoli bezpečnostní poradce Donalda Trumpa John Bolton nechtěl tuto možnost vyloučit.

Reklama

Výběr článků

Načítám