Hlavní obsah

Zemřel aktér nejslavnějšího polibku 20. století

George Mendonsa, „líbající námořník“ na jedné z nejslavnějších fotografií historie, zemřel. Snímek, jak líbá zdravotní sestru, kterou náhodně potkal na ulici, ukazuje radost lidí z konce druhé světové války. Bývalý námořník skonal o víkendu ve věku 95 let v domově důchodců v americkém městě Middletown ve státě Rhode Island, napsala agentura DPA s odkazem na jeho dceru Sharon Moellerovou.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejznámějších fotografií zachycuje spontánní radost lidí po skončení druhé světové války. Alfred Eisenstaedt ji pořídil na newyorském Times Square.

Článek

Snímek fotografa Alfreda Eisenstaedta vznikl 14. srpna 1945, kdy byla oznámena kapitulace Japonska. Lidé tehdy spontánně vyšli do ulic, aby oslavili definitivní konec druhé světové války. Mendonsa je zachycen, jak spontánně líbá zdravotní sestru na newyorském Times Square. Černobílá fotografie se dostala na titulní stránku magazínu Life a patřila k nejslavnějším snímkům 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejznámějších fotografií zachycuje spontánní radost lidí po skončení druhé světové války. Alfred Eisenstaedt ji pořídil na newyorském Times Square.

Zdravotní sestra byla později identifikována jako Greta Zimmerová Friedmanová a pracovala jako zubní laborantka. Pikantní je, že se dvojice vzájemně neznala a Mendonsa byl dokonce na rande s úplně jinou dívkou. V návalu radosti z ukončení krvavého konfliktu a rozjařený alkoholem popadl mladou ženu do náručí a líbal ji. Televize NBC uvedla, že Greta Zimmerová zemřela v roce 2016 ve věku 92 let.

Ačkoliv v pozdějších letech mnozí jiní námořníci o sobě tvrdili, že na snímku jsou to právě oni, programy na rozpoznávání obličeje později potvrdily, že oním slavným líbajícím námořníkem byl Mendonsa.

„Můj otec byl velmi pyšný na svou službu u námořnictva, stejně jako na snímek, který tehdy vznikl, a vše, co s tím souviselo,“ řekla dcera Sharon Mollerová a dodala: „Fotografie byla vždycky důležitou součástí jeho života.“

Reklama

Výběr článků

Načítám