Hlavní obsah

Trump podle lékaře přibral, ale celkově je v dobré kondici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v uplynulém roce přibral pár kilogramů, čímž překročil hranice obezity. Podle lékaře, který ho minulý týden vyšetřil, je však celkově „ve velmi dobrém zdravotním stavu”. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Se zřetelem na všechny laboratorní výsledky, vyšetření a odborná doporučení zůstává prezident podle mého zjištění ve velmi dobrém zdravotním stavu,” napsal prezidentův lékař Sean Conley ve zprávě, kterou vydal Bílý dům.

Spis s podrobnými výsledky vyšetření, kterému se prezident podrobil ve vojenské nemocnici Waltera Reeda na předměstí Washingtonu v pátek minulý týden, uvádí, že Trump váží 110,2 kilogramu, zatímco na počátku loňského roku tomu bylo 108,4 kilogramu.

Prezidentův index tělesné hmotnosti nyní činí 30,4, napsala agentura AP a dodala, že lidé, jejichž index překračuje 30, jsou považováni za obézní.

Dvaasedmdesátiletý prezident je abstinent a nekuřák. I loni byl Trumpův zdravotní stav hodnocen jako vynikající, prezident ale zároveň dostal doporučení, aby jedl méně tučnou stravu a začal cvičit. Jeho tehdejší lékař Ronny Jackson uvedl, že šéf Bílého domu váží přes 108 kilogramů a měl by pár kilogramů shodit.

Prý jí více ryb

Trumpovi spolupracovníci tvrdí, že prezident nyní jí více ryb, ale stále si dopřává dobře propečené steaky s kečupem a hranolky. Trump také projevuje dlouhodobou a pečlivě zdokumentovanou náklonnost k rychlému občerstvení.

Conley ve zprávě také uvedl, že zvýšil dávkování léku, jehož cílem je snížit cholesterol.

Ačkoli pro prezidenty nejsou takovéto kontroly povinné, pravidelně je podstupují a po prohlídkách zveřejňují lékařské zprávy s konstatováním, že jsou pro výkon funkce způsobilí. Zpráva je pro dvaasedmdesátiletého Trumpa velmi důležitá, protože chce obhajovat svůj post a kvůli jeho věku se objevovaly mezi jeho odpůrci pochyby, zda bude schopen dál vykonávat svou funkci. Beztak je nejstarším americkým prezidentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám