Hlavní obsah

Tvůj sexismus není zapomenut, vzkázaly Trumpovi političky v bílém

Washington

Kongres, kde ve středu přednesl americký prezident Donald Trump tradiční poselství o stavu unie, se částečně zahalil do bílé barvy. Zástupkyně demokratických poslankyň a senátorek totiž dorazily v bílém oblečení. Bílou zvolila i demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Vzkazovaly mu tak, že jeho sexismus vůči ženám není zapomenut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženy v bílém na Trumpově poselství o stavu unie Video: AP

 
Článek

Bílým oděvem političky z řad demokratů odkazovaly na barvu typickou pro americké sufražetky, radikální feministky z počátku minulého století, které bojovaly za práva žen, především za rozšíření všeobecného volebního práva.

Političky tímto způsobem chtěly Trumpovi připomenout jeho sexismus a povýšený vztah k ženám. Prezident ale obvinění z nadřazenosti vůči ženám odmítá.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Političky z řad demokratů v bílé během Trumpova posleství

Televizní moderátoři před zahájením přenosu z Kongresu radili divákům, aby nezapomněli sledovat výraz tváře šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, hlavní prezidentovy politické soupeřky a jedné z nejvýraznějších postav opozičních demokratů. Z titulu své funkce usedla za předsednický pult hned za prezidentem. Během poselství ale zachovala státnické dekorum a některým pasážím prezidentova projevu i tleskala.

Hnutí sufražetek vzniklo roku 1900, úspěchů a popularity se mu dostalo až roku 1928, kdy ve Velké Británii dostaly ženy volební právo. Spojená je s hnutím především Velká Británie, avšak své kořeny má ve Francii. Sufražetky v metodách politického boje používaly radikální metody, například blokovaly dopravu či způsobovaly výtržnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám