Hlavní obsah

USA čekají nejsilnější mrazy za celou generaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Mimořádně silné mrazy čekají tento týden Spojené státy. Podle předpovědi může teplota klesnout až na minus 46 stupňů Celsia. Studený vzduch, kvůli kterému byl vyhlášen krizový stav v několika amerických státech od Wisconsinu po Alabamu, přináší polární vír. Mrazy pod minus 18 stupňů potrápí 75 miliónů Američanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sníh v USAVideo: Reuters

 
Článek

„Je to historické chladno, bezprecedentní chladno,“ uvedla meteoroložka Kathryn Procivová ze zpravodajské stanice NBC. Podle ní takovou zimu ještě nikdo z generace mileniálů nezažil: „Hodně teplot bude nejnižších od roku 1994, kdy se mnozí teprve narodili.”

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Na výpadovce I94 z Chicaga se tvořily kolony lidí ujíždějících před mrazem už v pátek

„Taková intenzita proudění studeného vzduchu, se objeví jednou za generaci,“ řekl podle BBC meteorolog z Národní meteorologické služby (NHS) John Gagan. NHS varovala, že lidé mohou utrpět omrzliny už během pouhých deseti minut pobytu na tak silném mrazu. Instituce také upozornila lidi, aby se venku „vyhnuli hlubokým nádechům a na minimum omezili hovor.“

Jedním z nejvíce postižených měst má být Chicago, kde má být minus třicet. Takový mráz město nezažilo od 18. ledna 1984. V Milwaukee čekají dokonce minus 33. V Buffalu kromě mrazu očekávají, že napadne mezi třiceti a šedesáti centimetry sněhu. Sníh už v úterý padal v Alabamě, kde kvůli tomu vyhlásili stav nouze.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Žena v Chicagu plní nádrž svého vozu.

Motoristé si s sebou mají vzít zásoby a mít plnou nádrž. Kvůli vlně mrazů bylo preventivně uzavřeno na tisíc škol na severozápadě. Zrušeno bylo i tisíc letů.

Polární vír je masa mrazivého vzduchu, která za normálních okolností rotuje v oblasti zemských pólů. Když se ale tryskové proudění na severní polokouli zvlní a začne meandrovat směrem k jihu, dostane se vír hluboko nad severoamerickou pevninu, kam přináší třeskutý mráz. Porucha polárního víru dokáže ovlivnit i počasí v Česku, vloni v únoru a březnu stála za třemi mrazivými vlnami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám