Hlavní obsah

V USA zadrželi muže, chtěl protitankovou střelou zaútočit na Bílý dům

Washington

Americká policie ve středu zadržela jednadvacetiletého Hashera Jallala Taleba, který měl podrobně promyšlený plán útoku na Bílý dům. Podle agentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) chtěl použít k ataku na sídlo prezidenta protitankovou střelu. Policisté ho zadrželi poté, co prodal své auto a nakoupil za ně zbraně a výbušniny, informovala agentura AP.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Bílý dům. Ilustrační foto

Článek

Mladý muž pochází z města Cumming ve státě Georgia. Byl obviněn z pokusu o poškození či zničení budovy vlastněné Spojenými státy za použití zbraní. FBI na něj dostala tip v březnu s tím, že se tento mladý muž radikalizoval, změnil si jméno a plánoval vyrazit do zahraničí, patrně se přidat k takzvanému Islámskému státu.

Protože však neměl pas a nemohl vycestovat z USA, rozhodl se podle zdroje FBI provést útok přímo ve své zemi. Opakovaně se sešel s tajným agentem FBI předstírajícím spřízněnost, kterému sdělil své plány. Svěřil se i s tím, že předpokládá, že zahyne "mučednickou" smrtí.

Minulý týden agentovi řekl, že si tento týden opatří zbraně a vyrazí z Georgie rovnou do Washingtonu. Jeho cílem bylo proniknout pomocí protitankové střely do Bílého domu a zabít tam tolik lidí, kolik stihne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám