Hlavní obsah

V Buenos Aires demonstrovali proti úsporným opatřením vlády

– Buenos Aires

Desítky tisíc lidí se ve čtvrtek večer zúčastnily v Buenos Aires demonstrace proti úsporným opatřením, které zavádí vláda pravicového prezidenta Mauricia Macriho. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Protesty, které zorganizovaly odbory, by se měly pravidelně opakovat. Ceny elektřiny kvůli zrušení dotací stouply o 2000 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Buenos AiresVideo: Reuters

 
Článek

„Lidé nemůžou vyjít s penězi. Všechna opatření, která vláda přijala, jsou namířená proti pracujícím,” řekl během protestu Pablo Moyano, předseda odborového svazu řidičů kamionů.

Lidé v argentinské metropoli demonstrovali mimo jiné proti rostoucím cenám elektřiny a plynu, které podle agentury Reuters kvůli seškrtání státních dotací od nástupu Macriho k moci v roce 2015 vzrostly až o 2000 procent.

Pravidelnými demonstracemi chtějí lidé zvýšit tlak na Macriho před prezidentskými a parlamentními volbami, které jsou naplánované na konec letošního října.

Argentinci proti vládě protestovali již loni, kdy Macri kvůli zhoršujícímu se stavu ekonomiky dohodl úvěr od Mezinárodního měnového fondu (MMF) výměnou za snížení zadlužení země.

Mnozí Argentinci se obávají, aby se neopakovala situace z přelomu tisíciletí, kdy země byla nucena vyhlásit bankrot. Tehdejší vláda se rovněž zadlužila u MMF a úsporná opatření výrazně zhoršila sociální postavení milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám