Hlavní obsah

Trump přiletěl na inspekci hranice s Mexikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

McAllen

Americký prezident Donald Trump přiletěl ve čtvrtek na krátkou inspekci pohraničních oblastí sousedících s Mexikem, kde plánuje vybudovat ocelovou bariéru blokující nelegální migraci, pašování drog a pronikání zločinců.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump dorazil do texaského McAllenu na hranici s Mexikem

Článek

Návštěvu zahájil v texaském městě McAllen ležícího na hraniční řece Rio Grande, kde se setkal s místními pohraničníky. Region podle agentury AP velmi často vyhledávají migranti z Mexika.

Texaským pohraničníkům ve čtvrtek řekl, že pohraniční bariéra, ať už zděná, nebo ocelová, zadrží 90 až 95 procent nezákonně proudících migrantů. „Je jedno, jak tomu říkáme, ale bude to,” prohlásil o zpevnění hranic.

„Buď vyhrajeme a uděláme kompromis, který je vítězstvím pro všechny, nebo vyhlásím stav nouze,” citovala prezidenta americká média. O podobě kompromisu se Trump nezmínil. Na Twitteru také oznámil, že kvůli rozpočtové krizi ruší cestu na mezinárodní ekonomické fórum do švýcarského Davosu, kam měl odcestovat 21. ledna.

Foto: Leah Millis, Reuters

Američtí pohraničí si si v texaském McAllenu fotí Donalda Trumpa

Už před odletem z Washingtonu Trump novinářům řekl, že pokud se s demokraty nedohodne na financování plotu, na jehož stavbu žádá v přepočtu téměř 130 miliard korun, nebude váhat s vyhlášením stavu nouze. Takový krok by podle některých expertů byl právně sporný a vedl by k žalobám. Stav nouze lze vyhlásit pouze v případě ohrožení národní bezpečnosti USA, což by Bílý dům obtížně prokazoval.

Spor s demokraty o bariéru vedl k zablokování financí pro čtvrtinu amerických vládních úřadů, které trvá už bezmála tři týdny. Trump ze vzniklé krize obvinil demokraty. „Opozičníci a demokraté si jsou vědomi, že musíme mít silnou hraniční ostrahu, ale nechtějí přiznat Trumpovi další z mnoha vítězství,” napsal na Twitteru.

Většina ilegálních imigrantů ale přichází do USA legálně na pracovní vízum. Po jeho vypršení ale USA neopustí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám