Hlavní obsah

Do Venezuely opět přiletěly ruské strategické bombardéry

Caracas/Washington/Moskva

Dva ruské strategické bombardéry Tupolev Tu-160, které mohou nosit i jaderné zbraně, v pondělí přistály ve Venezuele na letišti u Caracasu Spojené státy to odsoudily, na což podrážděně zareagoval Kreml, uvedla v úterý agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské strategické bombardéry přistály ve VenezueleVideo: Reuters

 
Článek

Po přistání dvou nejrychlejším těžkých bombardérů na světě uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo na Twitteru kritickou reakci: „Ruský a venezuelský lid by měl vidět, jak to je - dvě zkorumpované vlády mrhají veřejnými prostředky a pošlapávají svobodu, zatímco jejich lid strádá.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov jeho slova označil a nediplomatická a mylná: „Odsuzujeme to jako zcela neadekvátní.“

Ekonomická situace Venezuely je zoufalá, lidé kvůli tomu ze země prchají, protože socialistická vláda nedokáže zajistit ani základní potraviny a zkrotit astronomickou inflaci.

Spojené státy běžně vysílají své strategické bombardéry do sporných oblastí u Číny a Severní Koreje a letadla a lodě USA a NATO se pohybují v Černém a Baltském moři.

Tupolev Tu-160
Čtyřmotorový Tupolev Tu-160 je největší a nejrychlejší strategický bombardér na světě. Váží 110 tun a unese 40 tun výzbroje včetně jaderných zbraní. Létá rychlostí až 2250 km/h.
Rusko ke stávajícím 16 strojům zařazuje do výzbroje deset nových.

Americké výdaje na zbrojení loni stouply na 610 miliard dolarů, zatímco ruské klesly na 66,3 miliardy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám