Hlavní obsah

Stovky lidí z karavany středoamerických migrantů dorazily k hranici USA

Tijuana

K americko-mexické hranici v úterý dorazila karavana asi 400 migrantů ze střední Ameriky. Jedná se o lidi, kteří se v úterý v Mexico City oddělili od hlavní karavany, na hranici Spojených států ve městě Tijuana dorazili ve školních autobusech. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skupina migrantů ze Střední Ameriky dorazila do Tijuany na hranicích mezi Mexikem a USAVideo: Reuters

 
Článek

Americká armáda na přímý rozkaz prezidenta Donalda Trumpa na hranicích vystavěla barikády s ostnatým drátem a je odhodlána migranty nepustit. K větším střetům ale prozatím nedošlo.

Lidé, často celé rodiny, utíkají ze svých zemí před chudobou, nezaměstnaností a kriminalitou. Většina má za sebou na 1500 kilometrů, většinou šli pěšky. První skupina migrantů dorazila k americkým hranicím už v pondělí.

Organizátor neznámý 

Většina běženců pochází z Hondurasu, kde se v pondělí setkali tamní prezident Juan Orlando Hernández a jeho guatemalský protějšek Jimmy Morales. Novinářům poté oznámili, že vyšetřují, kdo tyto karavany zorganizoval. Podle Moralese by měli být organizátoři potrestáni, protože běžencům neposkytli po cestě pomoc a ohrozili jejich životy, uvedl guatemalský deník Prensa Libre.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let. Až do letoška nepřitahovaly příliš velký zájem, dokud proti nim nezačal letos na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám