Hlavní obsah

Hurikán Michael po sobě zanechává spoušť, výrazně však zeslábl

• Aktualizováno

Několikametrové vlny, vichr a přívalové deště. Hurikán Michael udeřil na pobřeží Spojených států. Zatím si vyžádal dvě oběti, napsala agentura DPA. Hurikán má být podle meteorologů nejsilnějším živlem za téměř pět desítek let, zatím ale není jasné, jak velké škody napáchal.

Foto: Pedro Portal, ČTK/AP

Haley Nelsonová u svého domu, který zničil hurikán Michael.

Článek

Stovky tisíc domácností jsou bez elektrické energie. Silnice jsou neprůjezdné kvůli popadaným stromům a také zničenému elektrickému vedení. Zatím jsou k dispozici informace o jedné oběti. Na severozápadě Floridy zemřel muž, když na jeho dům spadl strom. Hurikán provází intenzivní déšť a na Floridě hrozí záplavy.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Dorian Carter zjiš´tuje škody na svém domě v Panama City po úderu hurikánu Michael.

Záběry z města Panama City Beach ukazují zničené domy, utrhané střechy a vyrvané stromy z půdy. „Vypadá to, jako kdyby v každé čtvrti explodovala bomba,“ uvedl republikánský poslanec Neal Dunn, který pochází Panama City.

Foto: Douglas R. Clifford, ČTK/AP

Další místo na Floridě, tentokrát přástav St. Joe Marina, kde se prohal hurikán.

Druhou obětí má být podle tamních médií jedenáctiletá dívka z Georgie, která zemřela v domě, když na něj spadnul strom. Její identitu úřady nezveřejnily.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu už ve středu večer, okolo 20.00. Udeřilo na městečko Mexico Beach. Vítr v tu chvíli dosahoval v nárazech rychlosti až 250 km/h. Živel tam způsobil rozsáhlé škody.

„Bylo to šílené, hrozný hluk. Mysleli jsme si, že se nám každou chvíli rozbijí okna,” popsal Vance Beu, který během řádění živlu byl v Panama City v malém dřevěném domku své matky. Na střechu jejich obydlí spadl strom a vítr byl podle něj tak silný, že zvuky zvenčí připomínaly hluk motoru tryskáče.

Hurikán se postupně přesouvá na severovýchod a začíná pomalu slábnout. Nadále ho ale provází silný vítr a déšť. V Georgii meteorologové vydali varování před tornády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám