Hlavní obsah

Nikaragujský prezident používá proti opozici milici

– Managua

Vláda nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy využívá ke krvavému potlačování opozičních protestů polovojenské skupiny svých stoupenců. Mnohdy jsou vybavení poloautomatickými zbraněmi a své akce koordinují s bezpečnostními složkami. Uvedla to světová organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI), která vyzvala k nezávislému vyšetření situace v zemi, kde během více než měsíce protestů zemřelo přes 80 lidí.

Foto: Oswaldo Rivas, Reuters

Nikaragujský policista při střetech s demonstranty

Článek

Podle AI se na potlačování demonstrací a útocích na jejich účastníky podílejí skupiny složené z prorežimní mládeže či motorkářů. Většina z násilných činů byla podle organizace spáchána těmito skupinami, o jejichž spojení s vládou svědčí dva fakty. Jednak se činy odehrávají za přítomnosti bezpečnostních složek či v koordinaci s nimi, uvedla AI: „A za druhé, police nepronásleduje pachatele po dokonání činu, ale místo toho jim umožní uprchnout z místa a ztratit se.

Demonstrace, v jejichž čele stojí univerzitní studenti a zaměstnanecké organizace, propukly v polovině dubna kvůli připravované penzijní reformě. Ta předpokládala snížení důchodů a zvýšení příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. [celá zpráva]Po masových demonstracích, které se z hlavního města rozšířily do dalších měst, vláda od reformy ustoupila.[celá zpráva] Protestní akce ale pokračují a Nikaragujci požadují odstoupení prezidenta a jeho manželky, která je rok viceprezidentkou.

Před týdnem začaly za zprostředkování katolické církve rozhovory mezi vládou a opozicí, které ale po čtyřech dnech ztroskotaly. Opozice požaduje vypsání předčasných voleb a změnu volebních zákonů. Ortegovu vládu viní z porušování lidských práv a brutálního potlačování demonstrací. Vláda trvá na okamžitém ukončení blokád silnic demonstranty.

Situaci v zemi již zkoumala mezivládní komise amerických států, podle níž dochází v Nikaragui k vážnému porušování lidských práv a nadměrnému používání síly ze strany bezpečnostních orgánů a ozbrojených skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám