Hlavní obsah

Na Írán udeříme nejsilnějšími sankcemi v dějinách, hrozí USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dohoda s Íránem představuje pro svět riziko kvůli svým nedostatkům. Spojené státy spolu se svými partnery i bez této úmluvy zajistí, aby Teherán jadernou zbraň nezískal, prohlásil nový americký šéf diplomacie Mike Pompeo. Zásadní přitom bude bezprecedentní finanční tlak, tvrdí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

„Budou to nejsilnější sankce v dějinách,“ prohlásil o dalším americkém přístupu k Teheránu Pompeo. Pokud Írán nezmění své chování, sankce podle něho pocítí ještě silněji. Obnovení sankcí se bude týkat mimo jiné bank, ropného průmyslu, automobilek či strojírenství.

Šéf americké diplomacie v pondělí představil 12 požadavků, jejichž splněním Spojené státy podmiňují zmírnění či zrušení protiíránských sankcí. Írán podle něho musí mimo jiné zcela skoncovat s obohacováním uranu, které v omezeném měřítku dohoda z roku 2015 umožňuje. Další podmínkou je povolení přístupu nezávislých inspektorů do íránských zařízení pracujících s nukleárním materiálem.

Pokud by se Írán rozhodl od svého dřívějšího závazku ustoupit a začít opět usilovat o výrobu jaderné zbraně, „jsme plně připraveni reagovat i na to”, řekl Pompeo.

Šíitská země rovněž musí úplně stáhnout své síly ze Sýrie, přestat podporovat rebely v Jemenu či hnutí Hizballáh v Libanonu. Washington rovněž požaduje, aby íránský autokratický režim propustil všechny uvězněné Američany či změnil přístup vůči svým obyvatelům.

Chtějí změnit režim

Teherán na Pompeovo prohlášení reagoval slovy, že se Spojené státy snaží změnit v Íránu režim. „Amerika chce vyvíjet tlak na Írán, aby kapituloval a přijal její nezákonné požadavky," citovala agentura Reuters svůj zdroj. Podle něj „Pompeovy výroky ukázaly, že Amerika určitě chce změnu íránského režimu“.

Prezident Trump před dvěma týdny oznámil, že USA odstupují od mezinárodní dohody s Íránem, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Íránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky.

Ostatní signatáři dohody s Íránem (Británie, Francie, Rusko, Čína, Německo, Evropská unie) dali v posledních dnech Teheránu najevo, že ujednání z roku 2015 chtějí dodržovat i po americkém odchodu.

Mogheriniová: Jiná alternativa není

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová v reakci na Pompeova slova řekla, že jaderná dohoda s Íránem neřeší všechny problémy, jinou alternativu ale nemá. EU chce proto v jejím dodržování pokračovat.

"Evropská unie je a zůstane oddána plnému dodržování JCPOA (zkratka dohody s Íránem), dokud se Írán bude podřizovat všem závazkům souvisejícím s jaderným programem, jak teď i činí," konstatovala Mogheriniová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám