Hlavní obsah

Havajská sopka Kilauea vybuchla, chrlí kameny velikosti osobního auta

Honolulu

Havajská sopka Kilauea po dvou týdnech vulkanické aktivity ve čtvrtek vybuchla a z jejího kráteru se do téměř desetikilometrové výšky vznesl mohutný oblak popela, který začal padat na obce v okolí. Vulkán může podle geologů chrlit mohutné kameny do bezmála kilometrové vzdálenosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka na Havaji chrlí kameníVideo: Reuters

 
Článek

Exploze trvala podle geologické služby USGS několik minut a patrně ji způsobila pára, která se nahromadila uvnitř sopky a která pochází z podzemní vody ohřívané při současné vulkanické aktivitě. Obyvatelé okolí podle agentury AP hlásili popel snášející se na jejich domovy, jeho množství však podle geologů není mimořádně velké.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská sopka Kilauea už vyvrhuje velké kameny Video: Reuters

Aktivita sopky Kilauea na ostrově Havaj, který je největší v Havajském souostroví, je patrná už dva týdny. Národní park, kde se sopka nachází, je již téměř týden uzavřen kvůli obavám z výbuchu. Své domovy dosud muselo opustit zhruba 2000 obyvatel z osady Leilani Estates a jejího okolí. Výzvu k evakuaci dostaly další stovky lidí. Úřady z bezpečnostních důvodů nařídily také uzavřít několik areálů pro turisty.

Foto: Terray Sylvester, Reuters

Havajská sopka Kilauea vybuchla.

Nebezpečí mohou představovat kameny vylétávající z kráteru. Podle americké geologické služby USGS může sopka až do téměř kilometrové vzdálenosti vrhat kameny o velikosti osobního auta. Menší kameny mohou doletět více než deset kilometrů daleko.

Explozi mohou doprovázet rovněž silné otřesy země. S menší středeční erupcí bylo spojeno zemětřesení o síle 4,2 stupně, které nezpůsobilo žádné škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám