Hlavní obsah

Na Floridě se zřítila rozestavěná lávka, v rozdrcených autech zemřeli nejméně čtyři lidé

Miami
Aktualizováno

Nově budovaná lávka pro pěší se ve čtvrtek zřítila nedaleko Miami na Floridě. V troskách byla zatím nalezena čtyři mrtvá těla, oznámil v noci na pátek šéf místních požárníků Dave Downey. Dálniční policie varovala, že obětí může být šest až až deset lidí, když pod betonem zůstalo osm rozdrcených aut. Lávka se klenula nad dálnicí a spojovala Floridskou mezinárodní univerzitu s městem Sweetwater.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Spadlá lávka na FloriděVideo: Reuters

 
Článek

„Odstraňujeme trosky kousek po kousku. Je to velmi nestabilní," řekl Downey. Práce stále pokračují.

„Několik lidí zemřelo, nevím kolik,” řekl mluvčí floridské dálniční policie Alejandro Camacho agentuře Reuters.  Do nemocnic bylo podle lékařů převezeno nejméně deset osob, dvě jsou v kritickém stavu.

Foto: Reuters

Spadlá lávka na Floridě

Lávka dlouhá 53 metrů o hmotnosti 950 tun se zřítila na rušnou víceproudou silnici v celé své délce. Ze záběrů, které zveřejnila agentura Reuters, je patrné, že pod ní zůstalo uvězněno několik aut.

Foto: ČTK/AP

Pod zřícenou lávkou zůstalo uvězněno několik aut.

Záchranáři se psy v troskách betonu a zkrouceného kovu podle agentury AP pátrali po známkách života. V jednu chvíli policie požádala televizní vrtulníky, aby se vzdálily od místa neštěstí a mohlo tak být slyšet případné hlasy lidí volajících o pomoc. Záchranářské práce komplikuje také nejistota ohledně pevnosti zbytku mostu. Jeho části zůstaly viset ve vzduchu a nakláněly se.

„Já a můj přítel jsme zrovna projížděli pod mostem,“ řekla CBS svědkyně Isabella Carrascová. „Zrovna jsme komentovali, že je úplně nový, a vtom jsme uslyšeli velkou ránu. V první chvíli jsme si mysleli, že jsme do něčeho narazili, ale když jsme se ohlédli, zjistili jsme, že je to mnohem horší, že spadl most,“ řekla Carascová s tím, že viděla, jak byl zraněn jeden stavební dělník.

Svědci události sdělili místním médiím, že v okamžiku zřícení lávky přemosťující jednu z nejrušnějších silnic na jižní Floridě pod ní stály vozy, které zastavily u semaforu na červenou.

Foto: Reuters

Zřícená lávka na Floridě

Práce na lávce vyšly na 14,2 miliónu dolarů. Mostovka byla na místo instalována v sobotu, dokončena měla být lávka v příštím roce. Most byl stavěn novým způsobem, tzv. akcelerovanou mostní konstrukcí (ABC) ze samočistícího se betonu.

Podle projektu měla lávka být lanovým mostem s vyoseným opěrným pilířem. V okamžiku zřícení mostu ale hlavní pilíř instalován nebyl a není jasné, co stavaři použili jako dočasnou oporu, píše agentura AP . Most je dílem společnosti Munilla Construction Management, na projektu s ní spolupracovala FIGG Engineering. Obě už oznámily, že budou s vyšetřovateli plně spolupracovat..

Foto: ČTK/AP

Záchranné složky u zřícené betonové lávky v Miami

Na místo neštěstí přijel floridský guvernér Rick Scott a senátor Marco Rubio. Scott prohlásil, že "všichni tvrdě pracují, abychom se ujistili, že zachráníme každého, kdo může být zachráněn". Dodal, že vyšetřování bude zjišťovat, co se stalo a proč se to stalo, a případní viníci budou hnáni k odpovědnosti.

„Rodiny mrtvých a raněných si zaslouží vědět, kde se stala chyba," doplnil Rubio. Vyšetřování bude zahájeno v pátek ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám