Hlavní obsah

Newyorská policie zadržela dvojčata kvůli snaze vyrobit bombu

New York

Newyorská policie zatkla bývalého středoškolského učitele Christiana Tora a jeho bratra Tylera a obvinila je z toho, že od loňského října shromažďovali materiál na bombu, kterou se pokoušeli vyrobit, uvedly agentura Reuters a list The New York Post. Zatčení 27letých dvojčat předcházelo vyšetřování FBI. V bytě byly nalezeny chemikálie a deník plný výhrůžek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Soud oba bratry obvinil z nezákonné výroby ničivého zařízení, bývalý učitel byl navíc obviněn z toho, že dával výbušný materiál nezletilým. Oba muži před soudem prohlásili, že jsou nevinní.

Při čtvrteční prohlídce bytu policisté nalezli dusičnan draselný, černý výbušný prášek, kovové kuličky a další materiál, který lze použít při výrobě výbušného zařízení. Našli také batoh, v němž bylo na kartičce napsáno „Za úplňku poznají malí teror”. O výbušné směsi psal i jeden z bratrů ve svém deníku. „Vrátíme se s nanotermitem,“ napsal.

Návod byl ve vráceném pracovním počítači

„My dvojčata Torové teď zaútočíme na USA,“ bylo také napsáno v deníku.

Christian Toro do minulého roku pracoval jako učitel na střední škole Harlem Prep. Po ukončení zaměstnaneckého poměru musel vrátit pracovní počítač, na němž později pracovníci školy našli návod na výrobu výbušného zařízení.

Bývalý učitel vyšetřovatelům 8. února řekl, že dokument nalezl, když na internetu hledal informace o bombovém útoku na bostonský maratón v dubnu 2013. Návod prý nečetl a ani se nepokusil bombu vyrobit.

Vyšetřovatelé později vyslýchali studenty ve škole, kde učil. Zjistili, že zadržení nejméně dvěma studentům platili 50 dolarů na hodinu (zhruba 1000 Kč) za to, že pro ně ze zábavní pyrotechniky získávali střelný prach.

„Na základě výslechů se zdá, že studenti navštěvovali byt kolem října 2017 a v lednu 2018,“ stojí ve zprávě žalobce.

FBI zahájila vyšetřování v prosinci, když škola čelila bombové hrozbě, ale o Christiana nejevila zájem, dokud se neukázalo, že se v jeho počítači objevil návod na výrobu bomby.

Christian byl zadržen už na konci ledna kvůli obvinění ze znásilnění patnáctileté. Právě ta údajně stojí za anonymem, který hrozil škole výbuchem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám