Hlavní obsah

Americký senát neschválil ani jedno řešení otázky dětských imigrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americkým Senátem neprošlo ve čtvrtek legislativní řešení osudu přistěhovalců, kteří do USA přišli bez dokladů jako děti. Informovala o tom agentura AP. Senátoři hlasovali o celkem čtyřech různých variantách řešení a nedohodli se ani na jedné z nich, přičemž nejméně hlasů získal návrh prezidenta Donalda Trumpa. Dlouho očekávaná debata o reformně imigračních zákonů může skončit ve slepé uličce.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

Citlivou otázku budoucnosti sedmi set tisíc snílků, jak se těmto imigrantům v USA říká, otevřel prezident Trump. Ten loni ohlásil, že pokud Kongres status těchto přistěhovalců nevyřeší zákonem, zruší program DACA, který je prozatím před deportacemi chrání.

Nejméně hlasů ve čtvrtek dostal Trumpův návrh, ve kterém ustoupil demokratům a nabídl celkem 1,8 miliónu imigrantů cestu k občanství, které by nemuseli získat jen tzv. snílci. Výměnou za to požadoval vyčlenění financí na stavbu hraniční zdi s Mexikem, ukončení programu vízové loterie a další vízová omezení týkající se imigrantů, kteří v USA žijí legálně. [celá zpráva]

Senátem neprošel ani kompromisní návrh demokratů a republikánů, který měl nejen ochránit snílky, ale zároveň poskytnout 25 miliard dolarů na posílení bezpečnosti na hranici, případně i na vybudování části zdi. Trump však již dříve tento návrh označil za „úplnou katastrofu” a hrozil prezidentským vetem. Podle něj by USA v důsledku tohoto opatření zaplavili imigranti bez dokladů.

Třebaže má program DACA na počátku března skončit, americké federální soudy možnost jeho zastavení zablokovaly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám