Hlavní obsah

Američtí senátoři se dohodli na zvýšení armádních výdajů, spolkne je Afghánistán

Washington
Aktualizováno

Američtí senátoři se ve středu dohodli na dalším financování a masivním zvýšení rozpočtových výdajů, které umožní realizaci řady rozvojových programů a zvýšení financí pro Pentagon. Oznámily to servery Politico a The Hill. Výdaje rozpočtu se mají v příštích dvou letech zvýšit o zhruba 300 miliard dolarů (přes šest biliónů korun). Dodatečné výdaje na obranu ale pohltí válka v Afghánistánu.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Vozidlo americké armády míří ke kábulskému hotelu, kde zaútočil Tálibán.

Článek

Na obranu má jít o během dvou let navíc 80 miliard dolarů, dalších 131 miliard půjde na programy, které nejsou spojeny s obranou. Dalších osmdesát až devadesát miliard bude připraveno pro odstraňování škod po přírodních pohromách, jako jsou hurikány, požáry a povodně. Šest miliard půjde na boj se závislostí na syntetických opioidech.

Afghánistán spolkne ročně 45 miliard

Návrh na zvýšení rozpočtu na obranu přišel den poté, od v úterý grilovali senátoři představitele Pentagonu kvůli nákladům na válku v Afghánistánu. Nejvyšší představitel ministerstva obrany pro Asii Randall Schriver uvedl, že ročně stojí již 17 let trvající konflikt 45 miliard dolarů (téměř bilión korun).

V této částce je pět miliard na pomoc afghánským silám. Třináct miliard jde na americké jednotky v Afghánistánu, zbytek na logistickou podporu. Na hospodářskou pomoc jde 780 miliónů, citovala Schrivera agentura AP.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Příslušníci afghánské policie na místě atentátu před vojenskou akademií

Částka je však stále znatelně nižší, že kolik stál v konflikt v době nejtvrdších bojů v letech 2010 až 2012, kdy tam bylo přes sto tisíc amerických vojáků, zatímco nyní jich v zemi působí 16 000. Tehdy stála válka v Afghánistánu ročně přes sto miliard.

Senátoři dost pochybovali, že by válka mohla skončit vítězně. Podařilo se ale dohnat Tálibán k jednáním. Proč by měl chtít Tálibán politické urovnání? „Nyní kontroluje největší území od roku 2001,” řekl demokratický senátor Jeff Merkley. [celá zpráva]

Náměstek ministra zahraničí John Sullivan přiznal, že situace není růžová: „Útoky z minulého měsíce (při nichž zemřelo dohromady přes 200 lidí) skutečně šokovaly mnoho lidí ve vládě. Nechci sem přicházet a říkat, jako Henry Kissinger, že mír je na dosah ruky. Ale máme politiku, které věříme a budeme se jí držet.“ [celá zpráva]

Osud senátní dohody není jasný

Dohoda republikánských a demokratických senátorů je výsledkem debat o financování vládních úřadů, které je zákonem zajištěno jen do čtvrteční půlnoci. Dohoda by mohla umožnit se vyhnout opakování situace, kdy vláda nebude mít žádné peníze a zavřou se některé instituce placené ze státního rozpočtu.

Dohodu oznámil republikánský předseda Senátu Mitch McConell a podpořil ji předseda demokratické menšiny Charles Schummer.

Návrh na vyšší rozpočtové výdaje cestou zvýšení limitu státního dluhu musí schválit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident. Není ale jasné, zda získá podporu ve Sněmovně. Dohoda nezahrnuje prodloužení ochrany před deportací pro imigranty, kteří přišli do USA jako nezletilí, jak to demokraté požadovali.

Předsedkyně demokratické menšiny v dolní komoře Kongresu Nancy Pelosiová pohrozila, že pokud neslíbí prodloužení jejich ochrany předseda Sněmovny reprezentantů, jako to udělal McConnell, tak se proti ní postaví. Podpora demokratů může být klíčová, protože dohodu nepodporují ani někteří konzervativní republikány ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám