Hlavní obsah

Našli jsme letouny odporující fyzice, tvrdí šéf amerického programu sledování UFO

Washington

Bývalý šéf tajného programu Pentagonu zabývajícího se zkoumáním výskytu neidentifikovaných létajících předmětů (UFO) nad územím Spojených států, ale i jinde ve světě, je přesvědčený, že existují důkazy o existenci mimozemšťanů navštěvujících Zemi. Naznačil to v rozhovoru pro stanici CNN.

BEZ KOMENTÁŘE: Pentagon přiznal program na sledování UFOVideo: Americké ministerstvo obrany, .

 
Článek

„Tyto letouny – nazýváme je letouny – prokazují vlastnosti, které momentálně nejsou ve výbavě (letectva) Spojených států ani žádné jiné země, pokud víme. Zaznamenané podivné stroje vyvolávají dojem, že odporují zákonům aerodynamiky,“ cituje CNN Luise Elizonda, který velel vládnímu programu sledování UFO v letech 2007 až 2012.

Pentagon a CIA utratily za pátrání po mimozemšťanech 22 miliónů dolarů (téměř 479 miliónů korun). [celá zpráva]

Proč a jak přesně Advanced Aviation Threat Identification Program (AATIP) v roce 2012 skončil, není jasné. Elizondo ale letos odešel od rozvědky a v rezignačním dopise zaslaném ministrovi obrany uvedl, že odchází proto, že federální vláda výzkum jeho týmu nebrala vážně.

„Zjistili jsme toho dost”

Podnětů k tomu, aby se federální vláda existencí UFO dál vážně zabývala, přitom prý Elizondův tým shromáždil dost. Neidentifikované létající předměty podle něj Pentagon zaznamenal na radaru, optikou a pozorovali je i piloti. Smyslem AATIP podle něj bylo identifikovat a vysvětlit případnou hrozbu těchto objektů pro americkou národní bezpečnost.

„Zjistili jsme toho hodně. Zaznamenali jsme velmi zajímavé anomální typy letounů. Věci, které nemají žádné viditelné vztlakové klapky, žádný patrný pohon a manévrují způsobem, který svědčí o jejich extrémní obratnosti za bezpečnou hranicí přetížení pro člověka a cokoliv biologického,“ řekl v rozhovoru pro CNN Luis Elizondo.

Na přímou otázku, zda máme co dočinění s mimozemskou inteligencí, bývalý šéf AATIP odpověděl, že je to možné. „Podle mého osobního přesvědčení jsme shromáždili přesvědčivé důkazy o tom, že nemusíme být sami. Ať už to znamená cokoliv,“ řekl závěrem v rozhovoru pro americkou televizi.

Vysvětlení může být mnoho

Astrofyzička Sara Seagerová z Massachusettského technologického institutu program přímo neodsuzuje, tvrdí však, že je třeba brát ho s rezervou.

„Když lidé tvrdí, že pozorovali opravdu neobvyklý jev, je někdy dobré jej zkoumat,“ uvedla. Dodala však, že ač některé jevy zůstávají nevysvětlené, není nutné spojovat je hned s mimozemšťany.

Pochybnosti dal najevo James E. Oberg, který se věnoval konstrukci raketoplánů: „Je tu spousta prozaických událostí a způsobů lidského vnímání, které mohou stát za těmito příběhy (o UFO).“ Ani on však nevyloučil, že se může najít mezi těmito pozorováními perla.

Anketa

Věříte, že Zemi navštívili nebo navštěvují bytosti z vesmíru?
Ano
88 %
Ne
12 %
Celkem hlasovalo 9146 čtenářů.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Reklama

Výběr článků

Načítám