Hlavní obsah

Hurikán Irma láme stromy i rekordy

Hurikán Irma, který se blíží k americké pevnině, láme rekordy ohledně síly i vytrvalosti. Do páté nejsilnější kategorie spadá už 33 hodin, což znamená, že jde o nejdéle trvající cyklónu s větry až o rychlosti 295 km/h na světě. Uvedla to ve čtvrtek francouzská meteorologická společnost Météo France.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na ostrov Svatý Martin zdevastovaný hurikánem IrmaVideo: Reuters

 
Článek

Irma podle CNN překonala i hurikán Alan z roku 1980, který si 18 hodin udržoval maximální rychlost 290 km/h a nejvyšší rychlost měl 305 km/h. [celá zpráva]

Irma podle Météo France překonala také supertajfun Haiyan z roku 2013, který zpustošil Filipíny a má 6329 potvrzených obětí, přičemž se odhaduje, že jich bylo o tisíc víc. Haiyan si svou sílu s větry o rychlosti 295 kilometrů v hodině, což je stejně jako v případě Irmy, udržoval 24 hodin. Maximální rychlost po dobu jedné minuty pak měl 315 km/h. [celá zpráva]

Foto: Nasa, Reuters

Hurikán Irma při pohledu z kosmu

„Taková síla a taková životnost, to je něco nevídaného, alespoň od začátku satelitní éry před 50 lety,” řekl k Irmě agentuře AFP meteorolog Météo France Etienne Kapikian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lovci hurikánů proletěli okem IrmyVideo: Reuters

Nejsilnější hurikány a tajfuny

Objevily se však i hurikány, které provázely větry o ještě větší rychlosti, u Alana to bylo 305 km/h a u hurikánů Wilma z roku 2005 [celá zpráva] a Gilbert z roku 1988 to bylo 297 km/h. Tyto hurikány se však pohybovaly nad teplejšími vodami Karibského moře a Mexického zálivu.

Vůbec nejvyšší rychlost byla změřena u hurikánu Patricia z roku 2015, který byl u pacifického pobřeží Mexika. Ta měla minutové maximum 345 km/h. [celá zpráva] Jako hurikány se označují silné tropické cyklóny v oblasti Atlantiku a v severním Pacifiku. V jihovýchodní Asii se tyto cyklóny označují jako tajfuny.

Mohutnost tropické cyklóny se však udává i podle dalších kritérií, jedním z nich je tlak vzduchu v oku. Čím je nižší, tím je cyklóna mohutnější. Tady už Irma nedominuje, má tlak 914 hPa, Wilma v roce 2005 měla 882 hPa, Rita z téhož roku 895 hPa, a Patricia dokonce jen 872 hPa.

Foto: Reuters

Pobřeží Svatého Martina po průchodu hurikánu Irma

Supertajfun Haiyan měl tlak v oku 872 hPa. Za největší tropickou bouři vůbec se pak považuje tajfun Tip z roku 1979 s tlakem pouhých 870 hPa, průměrem 2200 km a okem o průměru 16 km. U něj však byla rychlost větrů o něco nižší, činila 305 km/h během jedné minuty a desetiminutové maximum bylo 260 km/h. Tip ale nezpůsobil takové škody, vyžádal si 86 obětí, protože se většinou pohyboval na moři.

Výše škod a počet mrtvých však nesouvisejí jen se silou hurikánů a s rychlostí větrů, které je provázejí. Důležité taky je, jak rychle se celá cyklóna pohybuje vůči zemskému povrchu. Pokud se přesouvá pomalu, třeba jen rychlostí tří až pěti kilometrů za hodinu, jsou škody větší, protože bouře zůstává dlouho nad stejnou oblastí, kam pak spadne více srážek, jako tomu bylo v Texasu u Harveye. Irma se pohybuje rychlostí přes dvacet km/h.

Foto: Carlos Giusti, ČTK/AP

Hurikán Irma zasáhl Fajardo na Portoriku

Irma zřejmě zeslábne

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) ve čtvrtek oznámilo, že Irma zřejmě ještě před vstupem nad floridskou pevninu o víkendu zeslábne na druhý nejsilnější stupeň. Přesto po Floridě vyhlásily kvůli očekávanému úderu hurikánu Irma stav nouze i americké státy Georgia, Jižní Karolína a Severní Karolína.

Aerolinky se na Floridě kvůli hurikánu Irma chystají na rozsáhlé rušení letů, omezení začnou od pátku. Společnost American Airlines sdělila, že se v sobotu a v neděli chystá zrušit všechny lety z letišť v Miami, Fort Lauderdale, Fort Myers, Sarasota a West Palm Beach. Již v pátek chce odříct lety do Miami z Evropy a Jižní Ameriky.

Aerolinky American Airlines rovněž oznámily, že z Floridy k usnadnění odjezdu nabízejí základní jednosměrnou letenku za 99 dolarů (2160 korun). Podobné akce mají i ostatní společnosti, stejnou cenu na nepřestupní letenku nabízí například JetBlue, Delta pak zastropovala cenu z Floridy a ohrožených oblastí na 399 dolarů (8700 korun).

Foto: Carlos Giusti, ČTK/AP

Hurikán Irma bičuje Portoriko

Škody po Irmě

Na karibském ostrově Anguilla, který je britským zámořským územím, napáchal hurikán Irma „těžké a místy kritické” škody. Uvedl to ve čtvrtek náměstek britského ministerstva zahraničí Alan Duncan. Londýn je podle místního tisku kritizován za pomalou reakci na živelní katastrofu. Další britské zámořské území, Britské Panenské ostrovy, také utrpělo velké škody.

Foto: Reuters

Voda bičuje nizozemskou část ostrova Svatého Martina

Hurikán Irma na cestě Karibikem poničil i nemovitost, kterou má na ostrově Svatý Martin americký prezident Donald Trump. Jaké způsobil škody, zatím není známo, hurikán v oblasti ničil domy a vyvracel stromy.

Kategorie hurikánů

  • 1. kategorie – rychlost vichru 119 až 153 km/h – velmi nebezpečný vítr, hrozí škody.
  • 2. kategorie – rychlost vichru 154 až 177 km/h – extrémně nebezpečný vichr a rozsáhlé škody.
  • 3. kategorie – rychlost vichru 178 až 208 km/h – devastující škody.
  • 4. kategorie – rychlost vichru 209 až 251 km/h – katastrofické škody.
  • 5. kategorie – rychlost vichru 252 a vyšší – katastrofické škody.

Na Portoriku je po přechodu hurikánu 900 000 domácností bez elektřiny. Rozvodná společnost varovala, že obnovit dodávky proudu do všech domácností potrvá až šest měsíců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám