Hlavní obsah

Trump odvolal poradce Bannona z bezpečnostní rady

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump odvolal svého hlavního stratéga Steva Bannona z funkce stálého člena Národní bezpečnostní rady (NSC), která je klíčovým poradním orgánem prezidenta v otázkách boje proti terorismu či vojenských misí. Podle agentury AP to vyplývá ze zveřejněného textu Bílého domu o novém složení rady.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon

Článek

Kontroverzní poradce byl členem rady složené z politických, vojenských a bezpečnostních špiček od ledna a mnozí jej kritizovali jako nekompetentního.

Trump původně účast Bannona, jehož názory jsou označovány za xenofobní či rasistické, na bezpečnostních jednáních hájil s tím, že je to bývalý příslušník námořnictva. Nyní však prezident své rozhodnutí přehodnotil.

Nejmenovaný činitel Bílého domu podle agentury Bloomberg odvolání vysvětlil tím, že Bannon byl v radě mimo jiné kvůli tomu, aby dohlížel na jiného Trumpova poradce Michaela Flynna, který zastával funkci hlavního bezpečnostního poradce. Kvůli tomu, že neinformoval prezidenta o svých schůzkách s ruským velvyslancem, byl Flynn v únoru odvolán, a proto již podle zmíněného činitele nebylo třeba Bannona v radě dále udržovat.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Někdejší šéf ultrapravicového webu Breitbart publikujícího otevřeně protižidovské, protimuslimské či sexistické materiály, zůstává Trumpovým hlavním stratégem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám