Hlavní obsah

Trump podepsal nový dekret proti migraci, Iráčané už mohou do USA

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump podepsal nový dekret o migraci, který na 90 dní zapovídá vstup občanům šesti převážně muslimských zemí na území Spojených států. Dekret je namířen proti lidem z Íránu, Jemenu, Súdánu, Sýrie, Libye a Somálska. Oproti původnímu lednovému výnosu, který zneplatnily federální soudy, mají výjimku také držitelé zelených karet a na seznamu nefiguruje Irák.

Foto: White House

Americký prezident Donald Trump podepisuje nový dekret proti migraci.

Článek

„Takové rozhodnutí je krokem správným směrem, upevňuje strategické spojenectví mezi Bagdádem a Washingtonem v řadě oblastí a také ve válce proti terorismu," citovala agentura Reuters prohlášení iráckého ministerstva zahraničí.

Irák podle agentury Reuters protentokrát na seznamu není, protože sehrává klíčovou roli v boji s takzvaným Islámským státem. „Irák zlepší spolupráci s vládou Spojených států v oblasti zamítání víz,“ uvedla Trumpova administrativa.

Vstup do USA bude umožněn i všem držitelům amerických víz. „Zákaz vstupu na území Spojených států se netýká ani držitelů platných víz. Pokud máme cestovní dokumenty, pokud máte vízum, pokud máte povolení k trvalému pobytu, tento dekret se vás netýká,“ řekla v televizi Fox News Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová.  

Změna se týká i syrských uprchlíků, na jejichž přijímání původní dekret uvalil časově neomezené embargo. Nově podle AP mají americké úřady k syrským běžencům přistupovat jako ke všem ostatním uprchlíkům, na které se bude vztahovat 120denní pozastavení azylových a uprchlických programů.

Cílem opatření je podle Trumpa snaha snížit bezpečnostní riziko. „Drtivá většina odsouzených po 11. září za terorismus a s ním spojené zločiny, pocházela z vnějšku naší země,“ řekl americký prezident minulý týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám