Hlavní obsah

Irák možná vypadne ze seznamu zemí, jejichž občané nebudou smět do USA

Washington
Aktualizováno

Irák možná nebude zařazen na seznam zemí, jejichž občané nebudou dočasně smět cestovat do USA. Uvedla to v noci na středu televize CBS s odvoláním na zdroje z řad diplomatů. Bílý dům se k tomu nevyjádřil, očekává se, že nový prezidentský dekret týkající se imigrace bude zveřejněn ještě tento týden.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Donald Trump při projevu

Článek

Američtí diplomaté řekli CBS, že jsou optimističtí ohledně toho, že se na seznamu zemí neobjeví Irák. Bagdád protestoval proti zařazení mezi sedm zemí na prvním seznamu s námitkou, že je to šokující a urážlivé pro Iráčany, kteří bojují spolu s Američany proti Islámskému státu.

Agentura AP uvedla s dovoláním na čtyři lidi, že Bílý dům je v této věci nejen pod tlakem ministerstva zahraničí, ale také Pentagonu, protože Irák hraje klíčovou roli v boji proti IS.

První dekret z 27. ledna zakazoval vstup obyvatelům sedmi převážně muslimských zemí, kromě Iráku, ještě Syřanům, Íráncům, Somálcům, Libyjcům, Súdáncům a Jemencům. Týkal se i držitelů zelených karet, takže postihoval i lidi s trvalým povolením žít v USA. Soud nakonec rozhodl o pozastavení platnosti dekretu. [celá zpráva]

Podle AP by nový dekret měl být mírnější. Kromě toho, že na něm nemá být Irák a netýkal by se držitelů zelených karet, neměl by také blokovat na neomezenou dobu vstup syrských uprchlíků. V tomto smyslu se už dříve vyjádřil ministr pro vnitřní záležitosti John Kelly.

Odkládané vydání dekretu

Exekutivní příkaz, který má nahradit lednový dekret zablokovaný americkými soudy, měl Trump vydat původně už předminulý týden. Nejprve byl odložen o týden, později až na dnešek, ovšem nyní se podle AP se zveřejnění dekretu očekává až "v příštích dnech".

Rozhodnutí o dalším odkladu problematického dekretu padlo v úterý pozdě večer, uvedla s odvoláním na vládní zdroje televize CNN. Trumpův parlamentní projev byl všeobecně příznivě přijat, a pokud by bylo nyní vydáno restriktivní protiimigrační nařízení, pozitivní dojem by to poškodilo, usoudil Bílý dům. "Chceme využít příznivější okamžik," uvedl zdroj americké televize.

Migranti míří z USA do Kanady

Od vydání prvního dekretu řada migrantů ze Somálska a Blízkého východu míří do Kanady. Mnozí přicházejí do města Emerson na hranicích kanady USA. Míří tam například Somálci, kteří žili v americkém státu Minnesota, ale přicházejí tam i migranti z dalších částí USA, kteří mají pocit, že je nyní Kanada k migrantům vstřícnější, než Trumpovy Spojené státy. Nezastavila je ani tuhá zima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám