Hlavní obsah

Peru žádá po USA deportaci exprezidenta Toleda stíhaného pro korupci

– Lima

Peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski požádal v telefonickém rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zvážil vyhoštění peruánského exprezidenta Alejandra Toleda. Ten je ve své zemi podezřelý z korupce a byl na něj již vydán mezinárodní zatykač. Podle peruánské agentury Andina je Toledo zřejmě v USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý peruánský prezident Toledo na archivních záběrech Video: Reuters

 
Článek

Podle agentury Andia je Toledo nyní zřejmě v americkém San Francisku. V neděli měl odjet do izraelského Tel Avivu, kam ale podle izraelských zdrojů nedorazil. Peruánský ministr vnitra Carlos Basombrío v neděli uvedl, že americké úřady zatím zatčení Toleda nenařídily a vyžádaly si od peruánské prokuratury dokumenty k případu.

Toledo, který zemi vládl v letech 2001 až 2006, je vyšetřován kvůli přijetí úplatků ve výši 20 miliónů dolarů (přes půl miliardy korun) od brazilské stavební firmy Odebrecht. Měl je dostat za to, že ovlivnil přidělení zakázku na stavbu stěžejní dálnice k peruánsko-brazilské hranici.[celá zpráva]

Firma Odebrecht je jednou z hlavních firem vyšetřovaných v obří kauze v Brazílii, nazvané Lava Jato (Automyčka), která se týká přidělování zakázek státní ropné společnosti Petrobras. Firma Odebrechtu už v rámci mimosoudního vyrovnání před americkým soudem přiznala korupci politiků a úředníků v USA, Brazílii a Švýcarsku.

Vyšetřováno je v kauze Lava Jato mnoho politiků v řadě zemí Latinské Ameriky a řada brazilských politiků z různých politických stran, obvinění čelí například i bývalý předseda dolní komory parlamentu Eduardo Cunha či exprezidenti Lula da Silva a Fernando Collor de Mello.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám