Hlavní obsah

Začátek zlepšení vztahů, okomentoval Bílý dům Trumpův rozhovor s Putinem

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v sobotu telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou i ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zatímco s kancléřkou se shodl na důležitosti NATO pro mír a stabilitu, s ruským protějškem debatovali o obnovení obchodních vztahů obou zemí a boji proti terorismu, uvedl Kreml. Podle Bílého domu byl telefonát začátkem zlepšování vztahů mezi USA a Ruskem.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Telefonující americký prezident Donald Trump

Článek

„Prezident Trump i prezident Putin věří, že po dnešním telefonátu mohou obě strany rychle začít řešit terorismus a další důležité otázky, na kterých mají společně zájem,” uvedl Trumpův úřad. Telefonát byl podle Bílého domu začátkem zlepšování vztahů, „které potřebují napravit”.

Oba prezidenti mluvili také o situaci v Sýrii a vyslovili se v této souvislosti pro spolupráci obou zemí v boji proti mezinárodnímu terorismu v čele s organizací Islámský stát. Mluvili rovněž o situaci na Ukrajině, uvedla tisková služba ruského prezidenta.

Trump a Putin se také dohodli, že budou pracovat na určení doby a místa budoucí vzájemné schůzky. Ujistili se, že zůstanou v pravidelném kontaktu, sdělil Kreml.

Na zprávu o obsahu telefonátu Trumpa s Putinem se čekalo s velkým zájmem s ohledem na to, že Trump dal opakovaně najevo respekt k ruskému prezidentovi a projevil přání zlepšit s ním vztahy. O zrušení protiruských sankcí se komuniké nezmiňuje.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Amrický prezident Donald Trump se svými spolupracovníky v Oválné pracovně Bílého domu

V rozhovoru s Merkelovou Trump zopakoval, že členské země Aliance by měly na její chod spravedlivě přispívat. O tom hovořil i v prezidentské kampani. Ocenil zároveň vynikající vztahy obou zemí.

Trump přijal od Merkelové pozvání na červencový summit skupiny G20 v Hamburku a sám ji pozval "v brzké době" do Washingtonu, sdělil Bílý dům.

Jednání s Merkelovou a Putinem byla považována za nejdůležitější ze sobotních telefonátů Trumpa s představiteli pěti významných států.

Večer čekala nového amerického prezidenta ještě diskuse s francouzským protějškem Françoisem Hollandem. Ten Trumpa varoval před obchodním protekcionismem a jednostranným rušením protiruských sankcí.

Na programu měl v sobotu Trump ještě kontakty s premiéry Japonska a Austrálie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám