Hlavní obsah

Trump chce uvalit na dovoz z Mexika 20procentní daň, z peněz se má postavit zeď

• Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump hodlá uvalit na zboží dovážené z Mexika dvacetiprocentní daň. Prostřednictvím těchto peněz se má postavit na hranicích se Spojenými státy zeď. Ve čtvrtek o tom informoval Bílý dům.

Foto: Saul Loeb, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Opatření by mělo být součástí daňového balíčku, který chce Trump prosadit v Kongresu, uvedl mluvčí Bílého domu Sean Spicer bez dalších podrobností.

Plán výstavby zdi vyostřuje vztahy obou zemí. V úterý se měla konat schůzka prezidentů USA i Mexika Donalda Trumpa a Enriquea Peni Nieta, ten však schůzku ve čtvrtek odvolal. [celá zpráva]

„Dokud nebude Mexiko přistupovat ke Spojeným státům férově, s respektem, bude tato schůzka neplodná. A já se chci vydat jiným směrem,” uvedl také Trump během projevu při čtvrtečním setkání s republikánskými poslanci Kongresu.

Během setkání s republikány ve Filadelfii mluvil Trump i o dalších tématech, jako jsou obchodní dohody TPP (transpacifická) či NAFTA (severoamerická), z nichž již USA vyvázal či vyváže. Nahradí je podle něho bilaterální smlouvy s jednotlivými zeměmi. „Věřte mi, budeme mít spoustu obchodních dohod. A jestli s námi nebude ta která země jednat férově, pošleme jí třicetidenní výpověď,” prohlásil Trump.

Reklama

Výběr článků

Načítám