Hlavní obsah

Putin je nejmocnějším mužem planety podle Forbesu

Magazín Forbes zveřejnil každoroční žebříček nejmocnějších lidí světa. V končícím roce měl podle názoru redakce už počtvrté v řadě největší vliv na chod dějin ruský prezident Vladimir Putin. Na druhé místo Forbes zařadil nastávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a hned po něm německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ruský prezident dokázal zvýšit vliv své země téměř v každém koutě světa - od své vlasti přes Sýrii až po americké volby. Putin i nadále dosáhne, čeho si namane. Neomezen globálními konvencemi v posledních letech sílil,“ napsal americký magazín.

Budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa zařadil Forbes na druhé místo, protože se stane prvním miliardářem, který usedne v Bílém domě. Bude tak ve svých rukou koncentrovat politickou moc nad největší světovou mocností i ekonomickou sílu svých firem a majetku. A to i přesto, že předeslal, že řízení svých podniků přenechá členům své rozvětvené rodiny.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Na třetí místo žebříčku nejmocnějších lidí umístil Forbes německou kancléřku Angelu Merkelovou.

„S tím, jak ve světě pučí pravicový populismus, mnozí označili německou kancléřku Angelu Merkelovou za poslední baštu liberální síly Západu. Merkelová musela držet jednotnou evropskou vlnu v době brexitu, rostoucího ruského vlivu na kontinentu a zvládání více než miliónu migrantů, kteří do Německa v uplynulých letech přišli,“ připomněl Forbes.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Na dalších místech žebříčku nejmocnějších se umístili čínský prezident Si Ťin-pching, papež František, předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému USA Janet Yellenová, spoluzakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates, výkonný ředitel holdingu společnosti Alphabet (vlastnící mimo jiné Google) Larry Page, indický premiér Narendra Modi a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Žebříček má celkem 74 míst.

Nejmocnější lidé planety v roce 2016 podle Forbesu

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na summitu zemí APEC

Foto: ČTK/AP

Nastupující americký prezident Donald Trump

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Nejmocnějším člověkem světa je Putin

Nejmocnější osobností světa je ruský prezident Vladimir Putin. V čele žebříčku je už druhý rok v řadě, předtím první místo patřilo americkému prezidentu...

Výběr článků

Načítám