Hlavní obsah

Bylo to nutné, odmítá šéf pražské zoo pochybnosti o zastřelení gorilího samce

Očití svědci sobotního pádu čtyřletého chlapce do gorilího výběhu v zoologické zahradě v americkém Cincinnati tvrdí, že samec Harambe dítěti ublížit nechtěl. Nebylo prý tedy nutné, aby ho ošetřovatelé zastřelili. Ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek ale takové spekulace odmítá. Bezpečnost dítěte byla podle něj prioritou. Událost ovšem označil za tragédii, za niž nesou odpovědnost chlapcovi rodiče.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Lidé nosí květiny k pavilónu goril v zoo v Cincinnati, aby uctili památku 17letého samce Harambeho.

Článek

Ze začátku videozáznamu, jenž odvysílala americká televize ABC, se skutečně zdá, že sedmnáctiletý samec Harambe chlapce nejprve nadzvedává z vody, snaží se jej postavit na nohy a nijak agresivně se při tom nechová.

„Gorila přispěchala k chlapci, ale neudeřila ho. Zdálo se skoro, jako by ho hlídala. Chránila ho,“ řekla televizi ABC News Brittany Nicelyová, která celý incident sledovala.

V jednu chvíli to opravdu vypadalo, že Harambe chce chlapce chránit před davem křičících lidí. Na dalších záběrech ale začne téměř dvoumetrová gorila s dítětem v mělkém vodním příkopu prudce smýkat.

Bobek: Uspat? Leda v akčním filmu

„Nelze kritizovat, že se v Cincinnati Zoo rozhodli zasáhnout. O tom, v jak velkém ohrožení dítě bylo, lze spekulovat, ale jasné je, že v ohrožení bylo. Jen tak přihlížet nepřicházelo v úvahu,“ řekl Novinkám Miroslav Bobek, šéf pražské zoo, která se pyšní úspěšným odchovem goril.

Podle něj byla prioritou záchrana lidského života i přes to, že chování gorilího samce vzbuzuje u některých expertů pochybnosti, zda vůbec chtěl dítěti ublížit.

„Pokud se někdo domnívá, že Harambe mohl být bleskurychle uspán, vychází spíš z toho, co viděl v akčních filmech, než z toho, co je a není možné. Uspat ho bez rizika pro chlapce možné nebylo, rozhodnutí bylo správné,“ dodal. Je přesvědčen, že odpovědnost za tragédii nesou nepozorní rodiče.

Rodina se omluvila

Chlapcovi rodiče se už omluvili a poděkovali zaměstnancům za rychlou reakci.

„Rádi bychom vyjádřili srdečné poděkování personálu zoo v Cincinnati. Víme, že to pro ně bylo složité rozhodnutí a že jsou kvůli ztrátě gorily zarmouceni,“ stojí v jejich prohlášení.

Chlapcovo vyšetření v nemocnici ukázalo, že mu primát neublížil. Podle vyjádření rodiny „už je doma a daří se mu dobře“.

„Ztráta Harambeho nás zarmoutila, ale dítě bylo v ohrožení života a náš pohotovostní tým pro nebezpečná zvířata musel přijmout rychlé rozhodnutí,“ řekl televizi ABC News ředitel zoo v Cincinnati Thane Maynard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám