Hlavní obsah

Obří požár v Albertě zničil pětinu města Fort McMurray

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort McMurray

Pětinu osmdesátitisícového kanadského města Fort McMurray zničil požár. V pondělí to řekl BBC místní zastupitel David Yurdiga, který město navštívil. Z Fort McMurray a jeho okolí muselo být před obřím požárem evakuováno více než 100 000 lidí včetně pracovníků ropných firem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanadské město Fort McMurray v plamenechVideo: Western Canadian Powerstrokes, AP

 
Článek

„Odhad je, že dvacet procent domů bylo spáleno, ale většina domů stojí a nejsou vůbec poškozené. Je to mnohem lepší, než jsem si myslel,“ uvedl Yurdiga. Dodal, že většina města nebyla požárem zasažena, vrátit se tam však ještě možné není, protože oheň stále hrozí. I tak ale požár představuje nejhorší a nejnákladnější přírodní katastrofu v dějinách Kanady.

O víkendu se podařilo z města evakuovat posledních 25 000 lidí, kteří prchali před plameny na sever, většinou šlo o těžaře ropných firem dobývajících černé zlato z roponosných písků.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Požár hořící jižně od Fort McMurray u dálnice 63

Pomoci by mohl jedině silný déšť

Podle úřadů požár, kteří hoří už týden, mírně zeslábl a nešíří se tak prudce jako o víkendu, kdy panovaly obavy, že se jím zasažená plocha zdvojnásobí.

Podle pondělních údajů je ohněm zasaženo 1610 kilometrů čtverečních, nikoliv 1800, jak se odhadovalo, i tak je to jedenapůlnásobně více než v pátek.

Foto: Reuters

Kanadští policisté obhlížejí škody u Fort McMurray

„S malou pomocí matky přírody a malou změnou počasí a se vší tou tvrdou prací všech hasičů jsme byli schopni udržet linii ve Fort McMurray,” řekl Chad Morrison, který má v kanadské Albertě na starosti boj s lesními požáry.

Může však trvat dlouhé měsíce, než bude požár zcela pod kontrolou, připomíná BBC. Podle expertů by změnu mohl přinést jedině silný déšť, ten se však zatím nečeká. Nadále proto hrozí, že se může požár rozšířit z Alberty do Saskatchewanu a severozápadních teritorií.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Požár u Fort McMurray

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám