Hlavní obsah

Favority primárek Clintonovou a Trumpa chtějí jejich soupeři ještě porazit

Washington

Přestože vítězství republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové v amerických primárkách je takřka jasné, soupeři se nevzdávají. Republikán Ted Cruz i demokrat Bernie Sanders budou bojovat až do konce, sázejí na zvrat na stranických sjezdech. Uvedli to v neděli, oznámila televize Fox News.

Foto: Michael Conroy, ČTK/AP

Ted Cruz na mítinku in indiánském Knightstownu

Článek

Cruz s touto taktikou přišel už dříve, protože nemá šanci si v primárkách zajistit dost hlasů, i když doufal v úspěch v Indianě. Podle průzkumů tam ale 49 procent republikánů preferuje Trumpa a Cruze jen 34 procent.

Třináct procent tam zřejmě získá třetí z republikánů John Kasich, s nímž sice napřed Cruz uzavřel dohodu, že si zbylé státy rozdělí tak, aby Trumpa zastavili. Nakonec tuto dohodu Cruz zrušil, když se Kasich z Indiany nestáhl. Trump získal už 1002 hlasů volitelů z potřebných 1237. Cruz jich má jen 572 a Kasich 157.

Počty dosud získaných delegátů u republikánů
Donald Trump1002
Ted Cruz572
John Kasich157

Trump na mítinku ve Fort Wayne napadl Cruze, že už nemá šanci vyhrát a že je „prvním člověkem v historii Spojených států, který si vybral viceprezidenta, i když nemá šanci vyhrát“. Reagoval na Cruzovo vyhlášení, že jeho viceprezidentkou by byla soupeřka z primárek Carla Fiorinová.

Sanders sází na sjezd

I demokrat Bernie Sanders míní bojovat do posledního dechu, i když Clintonová už získala 2176 delegátů, zatímco on jen 1357. Clintonové chybí jen 198 hlasů delegátů.

„Naším záměrem je bojovat o každý hlas a každého zbývajícího delegáta,“ řekl Sanders na tiskové konferenci ve Washingtonu, i když minulý týden už zredukoval svůj tým na něco přes tři sta lidí z původní tisícovky.

Počty dosud získaných delegátů u demokratů
jménocelkový početdelegáti z hlasování
Hillary Clintonová21761666
Bernie Sanders14001359

Sanders si situaci uvědomuje, jenomže velký náskok Clintonové má díky tzv. superdelegátům, kteří nejsou vázání výsledky primárek. Podle Sanderse má Clintonová jen teoretickou šanci získat dost hlasů vázaných delegátů do nominačního stranického sjezdu. Plánuje proto přesvědčit superdelegáty, aby změnili své rozhodnutí a podpořili jeho.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Podle Sanderse tak bude sjezd otevřenou soutěží.

Reklama

Výběr článků

Načítám